Sindikati namenske industrije upozoravaju na sve lošiji ekonomski položaj radnika

Sindikati fabrika namenske industrije Prva iskra, Prvi partizan, Milan Blagojević, Krušik, Sloboda i Zastava oružje zaključili su da se socijalno-ekonomski položaj zaposlenih sve više pogoršava i da je dalje umanjenje zarada radnika namenske neodrživo, saopšteno je danas iz tih sindikata.

Kako je navedeno, sindikati su uputili zahtev premijeru da se razgovara o problemu- umanjenju zarada radnika namenske industrije koji su obuhvaćene merama Vlade o smanjenju, jer ističu da se radi o preduzećima čiji radnici rade u visokorizičnim bezbedonosnim uslovima zbog čega su im ugroženi životi, a kao dokaz navode česte nesreće i povrede na radu u fabrikama namenske industrije.

„Radnici danas plaćaju cenu povećanog nivoa oboljenja različitih, teških pa i kancerogenih bolesti, s obzirom na to da su fabrike pretrpele teška razaranja od strane NATO bombardera kada je na njih bačeno preko 200 projektila sa nesagledivo štetnim posledicama po zdravlje radnika“, navodi se u saopštenju.

 

Sindikati namenske navode da ministar odbrane pokazuje „ignoratski stav“ prema tom problemu i „ne pokazuje zainteresovanost da uđe u rešavanje pitanja“.

Takođe, navode iz sindikata, sama činjenica da za 10.000 radnika u namenskoj industriji, fabrike obezbeđuju isplatu zarada iz realnih izvora, što doprinosi punjenju državne kase, zbog toga ne postoji nikakav osnov da se radnici namenske industrije dalje kažnjavaju, dok država, kako smatraju, ubira velika sredstva po različitim osnovama.

sindikalizam.org

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.