Šipurak – najbolji saveznik protiv gripa!

Vreme prehlada i gripa je, čuvajte se, unosite dosta vitamina C. To je topla preporuka lekara. Ali, šta uzimati od ponuđenih zdravih namirnica? Da li je bolje kiseli kupus ili limun? Ja bih nešto toplo, ipak više prija na ovu hladnoću, zar ne!?! Pa da, kuvaćemo čaj od šipurka. Zasto baš njega, pitate se. Evo odgovora…

Šipurak

Šipurak pripada porodici divljih ruža. Sadržaj vitamina C u ovim plodovima je izuzetno visok, što ga svrtsava čak ispred citrusnog voća, za koje postoji mišljenje da su najbogatiji vitaminom C. Ako ste dijabetičar potrebno je konsultovati lekara pre upotrebe čaja.

Šipurak je dobar saveznik u borbi  protiv gripa, kamena u bubregu, koristi se  i za bolji rad jetre. Pacijentima koji imaju problema sa peskom i kamenom u bubregu, preporučuje se čaj od divljeg šipurka. Čaj od šipka je jedan od najsigurnijih čajeva koji mogu koristiti i bebe i trudnice. Utuče na opšte zdravlje i jača imunitet. U sebi sadrži vitamin C i nakon kuvanja. Ali, gubi određenu količinu vitamina, ako se radi bržeg sušenja seče na pola. Ulje od šipurka predstavlja odličnu žaštitu od Sunca. Kažu da na našim prostorima najbolji šipurak možemo nabrati na Tari.

Saznajte od baka Vele 

Lagana vatra u “Smederevcu”, naša draga sagovornica “pristavila” je čaj od šipurka. Polako se krčka, malo duže nego drugi, mora da popusti opna. Onda ga povući sa strane, poklopiti da malo odstoji. Dok smo čekali da se čaj “zgotovi”, baka Velinka Srećković (76) iz Gorića sa nama je podelila svoje iskustvo vezano za šipurak. Rekla nam je da ga kuva zajedno sa zovom da bi skidala temperaturu, kada je dojila pila ga je da bi beba bila zdravija. Uvek se pije topao i ne zaslađen. Dobar je i pomaže u slučaju proliva. Osušene plodove šipurka iskoristiti do sledećeg branja-sezone. Bere se u jesen, septembar, oktobar. Treba izabrati sunčan dan za njegovo branje. I ne treba preterivati, sasvim je dovoljno piti jednu do dve šoljice čaja dnevno.

 

Baba Vela Srećković

Dobila sam čaj uz strog pogled. Sve sam popila… i čaj i baka Veline savete, i sve sam vam prenela. Baka Veli želimo puno zdravlja i još divnih zdravih čajanki sa svojim prijateljicama.

 

 

Čaj kod  kamena u bubregu

Izdrobljene semenke šipurka kuvati pola sata, zatim ih pokrivene ostaviti da odstoje još sat. Procediti i popiti,. Prijatnog je ukusa, jer semenke sadrže vanillin.

Kao što kažu naši stari “Da smo živi i zdravi”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.