Srbija će dobiti dečijeg ombudsmana

Srbija će uskoro dobiti dečijeg ombudsmana, instituciju koja će se baviti isključivo detetom, njegovim pravima i razvojem, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin.

On je rekao da je Vlada Srbije u oktobru odvojila 9,94 milijarde dinara za pomoć porodicama s decom.

Vulin je, povodom Svetskog dana deteta, rekao da će Vlada Srbije Savetu za dečiju zaštitu, koji je ponovo formiran 9. novembra, predložiti nacrt zakona o uspostavljanju dečijeg ombudsmana, te da očekuje da će brzo biti i pred Skupštinom Srbije. 

“Nadamo se da će Savet za zaštitu deteta prihvatiti naš nacrt i da će onda posle stručne rasprave vrlo brzo biti pred parlamentom”, rekao je  Vulin.

Govoreći o problemu nasilja nad decom, ministar kaže da bi država morala aktivno da se umeša u rešavanje i tih problema, navodeći da je prošle godine u Srbiji prijavljeno 6.520 slučajeva nasilja nad decom, od fizičkog nasilja, preko zanemarivanja i psihičkog, ekonomskog i seksualnog nasilja.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.