ŠTA ĆE SVE POSKUPETI OD 1. JANUARA

Cigarete, alkohol, naftni derivati, putarina – sve to poskupljuje u januaru, što će svakako biti pravi udar na kućne budžete građana.

Valjevo

Zbog usklađivanja akcizne politike sa EU, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta, srećom, ne odmah. Kako su za „Alo!“ objasnili nadležni, do kraja godine kroz izmene Zakona o akcizama utvrdiće se akcizni kalendar za cigarete za period od 2017. do 2020, čime se vrši postepeno usaglašavanje minimalnih iznosa ovih akciza sa standardima EU. Do sada je bila praksa da cigarete poskupe za 10 dinara po paklici, a prema našim saznanjima, ostaće ista politika da se te cene usklađuju dva puta godišnje.

Alkohol – 192 dinara po litru

Valjevo

U narednom periodu treba da se izvrše i izmene koje se odnose na oporezivanje akcizom alkoholnih pića u skladu sa standardima EU.
– Postojeća zakonska rešenja koja uređuju oporezivanje alkoholnih pića uređena su drugačije u odnosu na standard EU te je neophodno opredeliti optimalni rok u kojem bi se predmetna rešenja adekvatno implementirala – navode u Ministarstvu finansija. Dodaju da će se povećanje ovih akciza vršiti postepeno. Naša žestina, inače, moraće da poskupi za 192 dinara po litru.

Kafa – očekivano skuplja

Valjevo

ako još nema zvaničnih najava da će kafa poskupeti, dobro upućeni tvrde da se očekuje povećanje cene kafe, i to od januara 2017. Ovo poskupljenje moglo bi takođe ići kroz akcize, što će biti poznato nakon što Ministarstvo finansija objavi novi akcizni kalendar.

Putarina – 10 odsto

Valjevo

Putarina će poskupeti za 10 odsto, a JP „Putevi Srbije“ dobiće do decembra odobrenje Vlade za podizanje cena. Tako će vozači od 2017. za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara morati da plate oko 800 dinara, put od Beograda do Hrvatske koštaće 375 umesto 340 dinara, a od Beograda do Novog Sada 210 dinara.

Izvor info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.