Stigao novi skener, najsavremeniji u regionu!

U Opštu bolnicu Valjevo, tačnije u Službu radiologije, stigao je novi skener, jedan od najsavremenijih uređaja u redionu, čija je vrednost 45 miliona dinara. U pitanju je savremeni CT uređaj marke Aquilion Prime Toshiba i poseduje savremene programe, koji pored dosadašnje dijagnostike omogućuju i širenje spektra usluga

Pre svega, novi skener sadrži angio program, zatim omogućuje praćenje nodusa kod plućnih oboljenja. Ono što je za pacijente izuzetno značajno jeste mogućnost vremenskog skraćenja pregleda, kao i smanjanje količine kontrasta koji je kod pojedinih pregleda neophodno dati, a itekako je važno što ovaj osamdesetslajsni uređaj beleži i do 40% umanjenu dozu zračenja prilikom snimanja.

Valjevo

Opšta bolnica Valjevo početkom novembra prošle godine potpisala je ugovor sa firmom “Beolaser”, a vrednost ovog skenera je 45 miliona dinara i sredstva je opredelilo Ministarstvo zdravlja. Preduzeće “Beolaser” kao zastupnik i distributer Toshiba Medical Systems uređaja, dobilo je na tenderu posao nabavke novog skenera, koji je našoj bonici isporučen prošlog petka. U toku je sklapanje i stavljanje u funkciju ovog novog CT uređaja, a tačan datum početka rada novog skenera biće naknadno objavljen. Osim instaliranja novog 80 slajsnog skenera, vrši se i nova obuka i edukacija kadra, kako bi što pre počela sa radom nova dijagnostika, najpre za stacionirane pacijente, a tek kasnije prema listama čekanja koje su ažurirane.

U Zdravstveni centar Valjevo prvi skener stigao je 2002. godine, a prvi multislajsni CT uređaj u Opštoj bolnici Valjevo nabavljen je 3 godine kasnije. Na tomskeneru rađeno je u proseku 8000 pregleda godišnje. Od 2014. do 2016. godine taj stari skener radioje  u havarijskom režimu i to isključivo za stacionirane pacijente. U protekle dve godine zbog prestanka rada prethodnog uređaja, dijagnostika skenerom nije bila moguća, što je u mnogome otežavalo rad lekarima sa jedne strane, a sa druge pacijenti su morali da se šalju u Beogad ili Šabac da bi uradili CT dijagnostiku.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.