Sukob u školi u Rajkoviću – nastavnik dobio otkaz, jer učenik tvrdi da ga je davio!

Nedavno se u OŠ “Vojvoda Živojin Mišić” u Rajkoviću dogodio sukob između nastavnika i učenika, koji će dobiti sudski epilog. Dok sud ne kaže svoje, nastavniku likovnog Miša Dudić uručen je otkaz, dok se još uvek veća koju kaznu će dobiti učenik. Verbalni konflikt, koji je još započet na času, prerastao je u fizički sukob na putu do direktorske kancelarije, pri čemu učenik osmog razreda tvrdi da ga je nastavnik davio, a nastavnik da ga je učenik udario. 

“Po ko zna koji put, učenik je iskazivao negodovanje na času zbog “dosadne teme” koja se nastavno obrađuje. Ometao je čas, nekulturno se ponašao, obraćao mi se sa “ti” i bacao pozajmljen pribor, jer svoj na mojim časovima nikad nije imao. Pokušao sam normalnim razgovorom da objasnim učeniku zašto je “Kontrast – jedinstvo i dominanta u prostoru” važan zadatak u crtanju. Pošto moje objašnjenje nije urodilo plodom, učenik je nastavio sa neprimerenim ponašenjem, zbog čega sam ga poslao kod direktora”, priča nastavnik Dudić, inače do sada bez ijedne mrlje u 23 godine dugoj nastavničkoj karijeri.

Na putu do direktorske kancelarije došlo je do žustrije rasprave učenika i nastavnika, koja je prerasla u fizički obračun. Posle incidenta koji se dogodio, učenik tvrdi da ga je nastavnik davio, a nastavnik da ga je učenik udario pesnicom u grudi.

Valjevo

Izvor: www.osvojvodazivojinmisic.edu.rs

Preduzete sve zakonske mere!

Direktorka škole Olga Petrović kaže da su preduzete mere u skladu sa Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja od nasilja, kako kaže, utvrdio je činjenično stanje, procenio nivo nasilja, predvideo mere i sačinio evidenciju. Posle toga je aktivirana tzv. spoljna mreža, odnosno obaveštena je policija, socijalni radnik, prosvetna inspekcija i ostale instance koje po zakonu moraju da se obaveste.

“Utvrđena je odgovornost zaposlenog, koji je na disciplinskom postupku priznao krivicu i doneta je odluka u skladu sa zakonom”, naglašava direktorka.

Valjevo

Nastavnik Miša Dudić (foto: Miroslav Jeremić, izvor: Facebook)

“Jesam se sukobio, ali daleko od toga da sam ga udario ili davio kako učenik tvrdi. Priznao sam i ono što nisam uradio, jer sam bio uzrujan i pod pritiskom da slučaj ne eskalira. Tačno je i da u zvaničnoj izjavi nisam naveo da me je učenik udario, ali je to zbog toga što nisam želeo da mu napravim problem, ni sluteći da će ovaj slučaj otići tako daleko. Sada mi se sve to obilo o glavu, jer sam smatrao da će slučaj biti rešen na školskom nivou. Na papiru sam ja taj koji je nasilnik, a to nije tačno”, kaže nastavnik Dudić, naglašavajući da je direktorki ipak usmeno rekao da je bio udaren od strane učenika.

Nastavniku je uručeno rešenje o otkazu, posle čega je angažovao advokata. Što se tiče učenika, za njega još uvek nije određena vrsta kazne. Kako nam je rekla direktorka, tim za zaštitu učenika predvideo je, između ostalog, meru razgovora sa pedagogom i pojačan rad sa učenikom.

“Odluku  nisam donela preko noći. Postupak još nije okončan, sledi Školski odbor, tako da nastavnik Miša Dudić ima pravo na prigovor i na žalbu”, naglašava direktorka Petrović.

Valjevo

Učenici škole u Rajkoviću na jednom likovnom zadatku

Problematičan učenik?

Nastavnik Dudić kaže da je N.K. dete razvedenih roditelja, o kojem se staraju baba i deda. On tvrdi da je ovaj učenik osmog razreda poznat kolegama u školi po svom neprimerenom ponašanju, nepoštovanju prema nastavnicima i ometanju časa. “Uvek sam ga kod svojih kolega branio kad god im je pravio probleme na časovima. Iako su me ubeđivali da to ne treba da radim, ostajao sam pri svom, što samo pokazuje koliko sam imao razumevanje za tog svog učenika”, kaže Dudić.

Sa druge strane, direktorka Olga Petrović kaže da je re o osmaku koji je dete kao i svaka druga deca i da toga dana na času likonog nije bilo ništa nesvakidašnje što se inače ne dešava u učionicama. “Taj učenik jeste malo življi, ali nikada nije pokazivao fizičko nasilje. Nisam sigurna, ali mislim da u VIII razredu on u dnevniku nema opomena, možda je pre išao kod podagoga, ali bih morala sve to prvo da proverim”, naglašava direktorka.

“Naivan slučaj”!

“Imajući u vidu druge slučajeve, koji su nama prosvetarima poznati, moj slučaj je naivan i smatram da je direktorka prema meni odreagovala nepravedno i da je sve trebalo da se završi na nivou škole, Bilo je daleko gorih ponašanja kolega prema učenicima i to baš u školi u kojoj predajem, pa ta ista direktorka nikada nije odreagovala tako što je o svemu obavestila policiju i sud”, naglašava Dudić, koji ne krije da se kaje što je dozvolio da uopšte dođe u ovakvu poziciju i naglašava da staratelji maloletnog učenika nisu želeli da podignu prijavu protiv njega.

Direktorka Olga Petrović kaže da je njoj u ovoj situaciji najteže, jer se škola kojom rukovodi prvi put suočava sa ovako teškim problemom, za koji ne veruje da se ranije dešavao i u većim valjevskim školama. O nastavniku Miši Dudiću, koji potiče iz prosvetarske porodice, kaže da do sada nikada nije imao problema sa đacima, kao ni da nije mogla ni da nasluti da će doći u poziciju da mu da otkaz.

Valjevo

Nastavnik Dudić sa učenicima (izvor: Facebook)

Zakon na strani učenika? 

“Zakonom o zaštiti učenika svim učiteljima, profesorima i nastavnicima ruke su bukvalno vezane. Učenik na svaki način može da nas maltretira, a mi ne smemo da reagujemo. Naišao je momenat kada više nisam mogao da trpim drsko ponašanje učenika, jesam burno oderagovao, ali ga nisam povredio”, tvrdi nastavnik Dudić, kojem brojni učenici škole u Rajkoviću svakodnevno daju podršku na njegovom Fejsbuk profilu.

Nije prvi put da čujemo od prosvetnih radnika da se žale kako su im “ruke vezane” zakonom koji daje velika prava učenicima i da više ne postoje adekvatne kazne, koje bi zaista uticale na promenu lošeg učeničkog ponašanja i kojih  bi se đaci, uslovno rečeno, plašili. Daleko od toga da je fizičko obračunavanje sa učenicima rešenje, ali gde je jasna granica do koje đaci mogu da idu i koja je “tačka pucanja” učitelja, nastavnika ili profesora. To u zakonu nigde ne piše.

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Profesora licno znam ,plus sam radila u toj skoli . Covek je na hleb da ga mazes dobar i strpljenja ima vise nego svi mi . Ovo je napumpana prica covekov uglef je u pitanju a pri kraju karijere je !!! Sramota , svi znamo kakva su deca danas.