Sutra razrešnje sudbine “Pepeljuga grada”?

Po završetku praznika, zaključno sa dočekom Srpske Nove godine, ponovo smo građani “Pepeljuga grada”. Od 14. januara ponovo je na snazi Odluka o radnom vremenu, prema kojoj većina ugostiteljskih objekata radi do ponoći.

Valjevo

Pojedini valjevski ugostitelji ističu da skraćenje radnog vremena nije rešilo problem, koji su nadležni gurali u prvi plan, a to je konzumiranje alkohola od strane maloletnika. Veliki broj lokala nema ili ne poštuje elementarne uslove za bavljenje ugostiteljstvom. Skraćenje radnog vremena, pre svega, napravilo je štetu većim kafićima i klubovima koji vikendom imaju najviše posla. Takvi lokali uveliko trpe značajne finansijske gubitke, zbog smanjenja prometa smanjeni su fisklani prihodi, a dosta je zaposlenih radnika ostalo bez posla u tim objektima. Kako smo uspeli da saznamo, kafe klub “Zipa” primoran je da se zatvori do daljnjeg, a svi radnici ovog lokala su odjavljeni i poslati na Biro.

Valjevo

Pored “Zipe”, još tri objekta – “Pub 23”, “President” i “Moda” retroaktivno su zaduženi sa komunalnom taksom za noćne klubova za 2016. godinu u iznosu od pola miliona dinara. Svakodnevno očekuju isto zaduženje za tekuću 2017-tu.

Valjevo

(Vladimir Ranković sa šefom Restorana “Lovci” Jovanom Stanišićem)

Kako valjevskaposla.info saznaju, procedura oko formiranja Udruženja ugostitelja Valjeva privodi se kraju. Za predsednika Udruženja viđen je Vladimir Ranković, dugogodišnji ugostitelj, koji trenutno vodi restoran “Lovci”.

“Udruženje, koje se formira sa ciljem postavljanja standarda poslovanja, treba da bude spona između ugostitelja i zakonodavca. Statut Udruženja jasno će definisati elemente pod kojima će se primati članovi, a ti elementi proizilaze iz zakonskih akata, u kojima je tačno navedeno kako se pravilno vode ugostiteljski objekti. Kroz statut će se jasno isfiltrirati ko šta želi od svog lokala. Želimo da postavimo ozbiljna pravila i da vidimo ko će ih se pridržavati. Za one članove koji se tih pravila ne budu pridržavali predviđeni su mehanizmi o isključenju iz Udruženja”, ističe Ranković.

Valjevo

Pre meseca dana formirana je Komisija za pripremu nacrta odluke o radnom vremenu, koja ima zadatak da razmotri uslove za funkcionisanje ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata u gradu i  njihovo radno vreme, kao i da nakon sagledavanja opšteg stanja u predmetnoj oblasti predloži najoptimalnija rešenja. Pored Miroslava Pimića, koji predsedava Komisijom i komunalnog inspektora Ljiljane Radojević, kao sekretara Komisije, još 13 članova čini ovo radno telo. Među njima su svi načelnici nadležnih inspekcija i dva odbornika SNS-a, a jedini predstavnik ugostitelja u Komisiji je Miodrag Lazić, jedan od vlasnika restorana “Platani”, koji nije bio potpisnik peticije 150 valjevskih ugostitelja i učesnik protesta vlasnika restorana i kafića ispred zgrade opštine 24. novembra 2016. godine.

Valjevo

Mišljenja među članovima Komisije su podeljena. Neki od njih su da se nastavi sa skraćenjem vremena, pojedini smatraju da treba da se vrati staro radno vreme, jersmatraju da to nije srž problema. Zastupljeno je i mišljenje da pekare, trafike i lokali koji se bave prodajom brze hrane ne treba da budu u istom košu sa kafićima, klubovima i restoranima, a postoje i članovi Komisije koji smatraju da kada bi sve inspekcije radile po zakonu, problema ne bi ni bilo!

Komisija za pripremu nacrta odluke o radnom vremenu sastaje se sutra, 24. januara koja će, nadamo se, doneti pravu odluku o sudbini “Pepeljuga grada” i u korist svih građana i ugostitelja!?!

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Pa znas sta!!! Znate da naplatite kazne i skratite radno vreme a ne znate sneg da ocistite!! Ovo za vikend je bila bruka i sramota kako je “ociscen” Tesnjar a znate da naterate ugostitelje da pale svetla u 15 do 12. Stvarno nemam nista protiv radnog vremena do 12 ali bar i sredite grad da moze normalno da se seta!!

  2. Bast tako …