Svečanom akademijom obeležen Svetski dan Roma

Povodom Svetskog dana Roma, grad Valjevo u saradnji sa Centrom za kulturu upriličio je Svečanu akademiju posvećenu ovoj nacionalnoj zajednici. Svetski dan Roma ustanovljen je sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu i obrate pažnju na unapređivanje njihovog položaja. Za romsku himnu proglašena je pesma „Đelem, đelem“ kojom je otvorena današnja Svečana akademija.

Valjevo

U ime gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića sve prisutne je pozdravio i Svečanu akademiju otvorio predsednik Komisije za praćenje i implementaciju Dekade Roma, Radoica Rstić istakavši da je Valjevo primer grada dobre prakse i saradnje sa romskom populacijom.

„ Svetski dan Roma ove godine je pao na Uskrs, veliki hrišćanski praznik i mi ga danas Svečanom akademijom obeležavamo u gradu Valjevu. Ove godine će taj dan po prvi put biti obeležen onako kako dolikuje. Mi kao grad smo se potrudili da danas predstavimo javnosti i građanima Valjeva kulturu i tradiciju i sve ono što karakteriše romsku nacionalnu manjinu. Svetski dan Roma je prilika da se podsetimo na to šta smo sve uradili u proteklom periodu. Moram da istaknem da prema nezvaničnim podacima u Valjevu živi između 2500 i 3000 Roma a taj podatak varira zbog njihovih migracija i oni su uglavnom naseljeni u šest naselja u Valjevu. Romi svakako spadaju u značajan deo našeg društva i grad Valjevo im posvećuje posebnu pažnju. Državna strategija a i buduća lokalna strategija za unapređenje položaja Roma zasniva se na 4 stuba, obrazovanje, zaposlenje, zdravstvo i stanovanje. Što se tiče obrazovanja grad Valjevo je iskoračio nekoliko koraka napred u ovoj oblasti u odnosu na druge opštine i u 2018. godini je iz budžeta izdvojeno 3 miliona i 340 hiljada za organizaciju Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma. Kroz taj akcioni plan grad stipendira 60 učenika romske nacionalnosti. Što se tiče zdravstva u Domu zdravlja postoji zdravstveni medijator koji pruža pomoć romskoj populaciji da ostvari zdravstvenu zaštitu. Kroz novi akcioni plan moramo poraditi više na planu zapošljavanja i stanovanja u narednom periodu “, rekao  je Ristić.

Valjevo

Grad Valjevo je ove godine finansirao štampanje „Knjige prijateljstva“ na romskom i srpskom jeziku koja je podeljena učesnicima Svečane akademije. U programu akademije učestvovali su učenici osnovnih škola i CZNKT „Abrašević“.

Dodeljene su pohvalnice za devet najuspešnijih učenika i studenata koji na najbolji način prezentuju romsku nacionalnu manjinu u gradu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.