Svetski dan borbe protiv dijabetesa

U četvrtak 10. novembra Dom zdravlja Valjevo obeležiće Svetski dan borbe protiv dijabetesa. U prizemlju zgrade biće postavljeni punktovi na kojima će od 8 do 10 časova Služba polivalentne patronaže, uz podršku Medicinske škole, meriti nivo šećera u krvi i pritisak. Savete će davati lekari Savetovališta za dijabetes, biće deljen edukativni materijal i emitovana prezentacija o faktorima rizika i prevenciji dijabetesa. Ovogodišnji slogan u celom svetu je „Pogled na dijabetes“ i kampanja je usmerena na promociju značaja skrininga dijabetesa i njegovih komplikacija.

U 9.00 izjave za novinare predstavnika Savetovališta za dijabetes i Službe polivalentne patronaže.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u našoj zemlji je registrovano približno 710.000 obolelih od šećerne bolesti, a svake godine je 16.000 novih bolesnika. U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja od bolesti. Problem je, u svetu i kod nas, zbog blagih simptoma, što jedna od dve obolele osobe ne zna da ima dijabetes. U Valjevu ima oko 8.000 registrovanih dijabetičara. Osnovni faktori rizika su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje.

Savetovalište za dijabetes radi ponedeljkom i sredom od 14 do 16 sati na prvom spratu Doma zdravlja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.