Svetski stručnjak okarakterisao Valjevsko pivo kao…

Sa ciljem održavanja i unapređenja kvaliteta svojih proizvoda Valjevska pivara je organizovala edukaciju zaposlenih o senzornim (organoleptičkim) karakteristikama piva. Prezentaciju i obuku je održao dr Boris Gadžov, molekularni mikrobiolog iz engleske kompanije „FlavorActiv“, koja je svetski lider u senzorici.

Valjevo

Kompanija „FlavorActiv“ pruža konsultantske usluge u ovoj oblasti za 80 odsto svetskog tržišta, između ostalog i u Srbiji. U obuci su učestvovali inženjeri hemije, mikrobiologije, prehrambene tehnologije, deo zaposlenih iz proizvodnje, kao i predstavnici menadžmenta i prodaje.

– Senzorika pomaže da se prepoznaju želje potrošača u pogledu ukusa i mirisa piva, a po čemu će se vaše pivo razlikovati od konkurentskih proizvoda. To vam pomaže da se adekvatno postavite na tržištu, da ga zadržite ili proširite. Tu grupu komponenti bismo nazvali pozitivni ukusi, koji su poželjni u pivu i prave razliku od jedne do druge robne marke. S druge strane, pomažemo kompanijama da prepoznaju štetne komponente koje se mogu pojaviti u pivu zbog problema koji mogu nastati u procesu proizvodnje, zbog uslova čuvanja ili načina pakovanja. To se odražava na profil piva i nekonzistentnost proizvoda, tako da od šarže do šarže postoje razlike što može dovesti do negativne reakcije na tržištu. Te stvari se dešavaju svim proizvođačima, a mi smatramo da je poenta „bolje sprečiti, nego lečiti“ – pojašnjava suštinu senzorike dr Gadžov.

Probali ste Valjevsko pivo, kako biste ga okarakterisali?

– Vaše pivo je standardni lager, „pilsner“ tip piva, sa umerenim odnosom estara, bez preteranih voćnih komponenti, kao što je slučaj sa mnogim svetskim brendovima gde dominiraju izomeri. Pozitivna karakteristika vašeg piva, koja se meni jako dopala prilikom degustacije, jeste da podseća na ukus kakav je pivo nekada imalo. Ukazuje na stari način proizvodnje i dobro odležalo pivo. Mislim da to nedostaje tržištu i da to treba da zadržite, kaže Gadžov.

Edukacija od strane stručnjaka vodeće svetske konsultantske kuće za senzoriku „FlavorActiv“ jedan je u nizu aktivnosti koju menadžment „Valjevske pivare“ sprovodi kako bi održao i unapredio kvalitet svog prepoznatljivog brenda „Valjevsko pivo“ i time ojačao poziciju na tržištu. Jedan od tih koraka je i saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, sa Katedrom za konzervisanje i vrenje Instituta za prehrambenu tehnologiju i mikrobiologiju. Plan je i da se nastavi saradnja sa konsultantskom kompanijom „FlavorActiv“ kroz periodične edukacije, a na sledećoj sesiji učestvovaće i predstavnici distributera i potrošača.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.