Testovi za zika virus stigli u Srbiju

U Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut” stigli su testovi za zika virus, koji se prenosi ujedom komarca.Virus

Institut u saopštenju ističe da će se testirati samo sportisti i građani koji su, pre svega, tokom boravka na Olimpijskim igrama, kao i u toku dve nedelje po povratku sa Olimpijskih igara, razvili simptome koji mogu ukazivati na zika virusnu infekciju, a to su temperatura, malaksalost, ospa, bolovi u mišićima.

Testiranje je preporučeno i onima koji nisu razvili simptome, a imaju neki pokazatelj da su ih uboli komarci tokom boravka na Olimpijskim igrama u Brazilu. Njihovo testiranje je potrebno zbog toga što postoji i mogućnost infekcije bez simptoma, kao i mogućeg prenosa virusa seksualnim putem sa inficiranog muškarca na ženu, upozorava se u saopštenju.

Institut Batut svim građanima koji budu putovali na Olimpijske igre u Brazil preporučuje mere prevencije i zaštite koje se primarno odnose na maksimalno smanjivanje kontakata sa komarcima. Preporučuje se zaštita odećom sa dugim rukavima i dugim nogavicama, kao i korišćenje repelenata i boravak u klimatizovanim prostorijama.

Ne preporučuje se odlazak van prostora u kojima se odvijaju Olimpijske igre. U ovom periodu jedino se trudnicama ne preporučuje da putuju u Brazil, ističe se u saopštenju.

 

Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.