The Bestbeat, Dejan Cukić i Ljuba Ninković zatvorili BitlVAniu

Koncertom benda “The Bestbeat”, koji izvodi muziku Bitlsa, nastupom Dejana Cukića i Ljube Ninkovića iz grupe “S vremena na vreme”, na Velikoj sceni Centra za kulturu, finalizovana je ovogodišnja manifestacija BitlVAnia, koja je trajala tri večeri.

Beogradska grupa “The Bestbeat”, na autentičan način izvodi muziku Bitlsa, uz kompozicije i aranžmane verne originalima, čiji članovi benda izgledom i nastupom verodostojno kopiraju Makartnija, Lenona, Harisona i Stara. Američki magazin “Newsweek” je ovu srpsku grupu uvrstio na listu 30 najboljih svetskih Bitls “tribjut” bendova.

Vođa i osnovač “The Bestbeat” benda Damjan Dašić, AKA Pol Makartni na nastupima, vuče valjevske korene. Naime, otac mu je rođeni Valjevac, deda mu je svojevremeno radio u “Krušiku”, tako da voli da dođe ovde i Valjevo mu je, kako kaže, vrlo blizak grad. “Za muzičko i duhovno sazrevanje mi je najviše značio Džon Lenon. Po osnivanju benda 2005. godine svirao sam bubnje, dakle bio sam Ringo Star na sceni. Kasnije smo zbog vokalnog registra napravili izmene u bendu. Ja sam naučio da sviram bas gitaru, a basista je prešao na solo gitaru. Tako ja “postajem” Pol Makartni, počinjem da pevam u bendu, a zbog autentičnosti naučio sam i da sviram levom rukom”, pojašnjava Damjan Dašić.

Valjevo

Kao i prošle godine, kada su nastupali u Holu Centra za Kulturu, “The Bestbeat” kao “tribjut” bend se i ovoga puta svojski potrudio da vizuelno i muzički vrati publiku u vreme legendarnih Bitlsa i podseti sve prisutne koliko je njihova “evergrin” muzika emocionalno oplemenjujuća i što je možda najvažnije, uspeli su da prenesu tu enegiju koja je krasila i izdvajale Bitlse od ostalih bendova. “Naši koncerti su neka vrsta performasa, nisu “Take the Money and Run” projekat, jer da jesu, ne bismo mi imali prave gitare i bubnjeve, niti bih ja kao desnoruk naučio da sviram levom rukom”, kaže Damjan Dašić, inače stomatolog po profesiji.

Valjevo

“Siguran sam da će neki originalni bendovi nastaviti da funkcionišu kao tribjut bendovi. Mogu da potpišem da će grupa “Kiss” postati prvi originalni bend koji će konfluirati u tribjut bend, zato što već ubacili dva nova člana koja su našminkana kao originalni članovi, što je ozbiljan presedan. Negde se začulo to pitanje da li će se osnivači grupe Džim Simons i Pol Stenli povući i prepustiti svoja mesta drugoj dvojici muzičara u istoj kondiciji”, kaže Dašić, koji smatra da je sudbina “tribjut” bendova popunjavaje praznina nastalih depersonalizacijom muzike.

Pošto je treće i poslednje veče BitlVAnie bilo zamišljeno kao bazičan koncert grupe “The Bestbeat”, u pauzi presvlačenja članova ovog benda, publika je četrdesetak minuta imala priliku da uživa u nastupu Dejana Cukića i Ljube Ninkovića, koji su uz pevanje i svirku omiljenih  numera Bitlsa, na sceni podelili i interesantne priče koje prate te pesme.

“U Srbiji ne postoji ovakva manifestacija kao što je BitlVAnia. Ovo je divan način da se novije generacije upoznaju sa muzikom Bitlsa, a da se stariji prisete svoje mladosti i muzike koje su tada slušali”, kaže Dejan Cukić za valjevskaposla.info.

Valjevo

Dejan Cukić i LJuba Ninković

Tokom svog nastupa posvećenog Bitlsima, Dejan Cukić je izveo i pesmu “Aleluja” Leonarda Koena, što je ove večeri bio mali “tribjut” svim poznatim muzičarima koje smo izgubili ove godine.

Marija Petrović-Marković

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.