Tri dana Bitlsa u Valjevu!

Muzički dani posvećeni Bitlsima u Valjevu počinju večeras u 19 časova, u kafeu „Avantura“ u Kući istraživača, koncertom valjevskih bendova, koj će na svoj način izvesti „evergrin“ muziku popularnih „Buba iz Liverpula“. Nastupaće Lazar Avramović&Prijatelji, Pilot Blues Band, Jana&Đurđa, Blue Train, Ivan&Siniša i Džimi&Dejan.

bv

Ovaj jedinstveni muzički događaj pod nazivom „BitlVAnija“ trajaće tri dana i održaće se pored „Avanture“ na još dve lokacije. Galerija Narodnog muzeja i Centar za kulturu ugostiće poznate muzičare i horove, pa će tako u petak i subotu publika moći da uživa u nastupima Dejana Cukića, Ljube Ninkovića, „The Bestbeat-a“, kao jednog od najboljih „tribjut“ bendova , u programu su i Jela Chello i valjevski horovi „Vakapela“ i „Adelina“.

15349798_222524341492007_2996766658905881765_n

Valjevo

Okosnicu ovogodišnjim valjevskim danima muzike Bitlsa, čini zanimljiva izložba „artefakata“, koji govore o boravku „Buba“ na području sela Sandalj i na teritoriji našeg grada u periodu od 1963. do 1967. godine. Autor ove izložbe, koja će biti upriličena večeras u kafeu „Avantura“ je Zoran Mujbegović. Biće predstavljeno ukupno 6 velikih kutija sa predmetima, koji su navodno pripadali „Bitlsima“ i koji su svojevrsna vrsta „dokaza“ njihovog boravka na ovim prostorima.

15355659_222524301492011_4689958358435742070_n

Valjevo

Prema rečima Mujbegovića, od stotinak predmeta četiri su u Valjevu i nalaze se u vlasništvu naših sugrađana. U kutijama se između ostalih „artefakata“ nalazi jakna Džona Lenona, kaiš sa šnalom u obliku jabuke, penkala i leva potpetica čizme Pola Mekartnija, crne kožne rukavice Džordža Harisona, bordo mašna, igla za kragnu na košuljii i ručni sat koji su pripadali Ringo Staru i dr.

kais

Valjevo

Svaka kutija ima svoju priču, a svaki predmet u tim kutijama priča svoje uspomene. Pored užive prezentacije prve večeri BitlVAnije, celokupna storija o predmetima i kako su završili u rukama pojedinih Valjevaca predstvaljena je na svojstven, dopadljiv i vrlo imagitivan način u katalogu koji prati ovaj trodnevni događaj posvećen Bitlsima. Posebnu kutiju čine fotografije kuće u selu Sandalj nadomak Valjeva, u kojoj su „liverpulski čupavci“ boravili prilikom svoje posete našem kraju.

Valjevo

Druge večeri, u petak 9. decembra, BitlVAnija se seli u galeriju Narodnog muzeja, kada će nastupati Jela Chello i dva  valjevska hora – „Vakapela“, pod upravom Božane Divac i „Adalina“ kojom rukovodi Nikolina Ninić.

Finalno veče, koje je us ubotu 10. decembra, rezervisano je za koncert Dejana Cukića, Ljube Ninkovića iz grupe “S vremena na vreme” i The Bestbeat-a, jednog od najboljih „tribjut“ bendova.

Valjevo

Pored Zorana Mujbegovića, glavni „krivac“ ovog muzičkog koncepta posvećenog „Bubama“ je veliki obožavalac Bitlsa, naš sugrađanin Slavan Batoćanin, koji veruje da će ovaj događaj prerasti u svojevrstan festival, jer je već treću godinu, koliko postoji, izuzetno posećen, medijski propraćen, programski kvalitetan, a pritom besplatan za sve ljubitelje ove, i dan danas, planetarno popularne engleske Rock’n’Roll grupe.

M.P.M

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.