Tribina o dijabetesu u Domu zdravlja

Sinoć je u prepunoj Sali Edukativnog centra Doma zdravlja Valjevo održana tribina o dijabetesu, kojom je ova ustanova nastavila obeležavanje Dana borbe protiv dijabetesa. O pojedinim aspektima sve rasprostranjenije masovne nezarazne bolesti govorili su lekari Savetovališta za dijabetes: dr Slavica Uskoković, dr Nataša Stanković, dr Jelena Gajić i dr Bojana Stojković, zatim prim. dr Jasmina Lukić iz Savetovališta za ishranu, pedijatar dr Jelena Jovanović, ginekolog-akušer dr Duško Antonić i glavna patronažna sestra Vesna Pavlović. Osim podataka o rasprostranjenosti dijabetesa u svetu i kod nas, teme su bile: Klinička slika i dijagnostika dijabetesa, Terapijski pristup dijabetesu i značaj fizičke aktivnosti, Pravilna ishrana kao prevencija bolesti, Komplikacije dijabetesa, Diabetes mellitus tip 1, Dijabetes u trudnoći i Rad Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Valjevo.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je hronično oboljenje koje se javlja usled sistemskog poremećaja metabolizma ugljenih hidrata. Za ovu neizlečivu bolest karakterističan je povišen nivo šećera u krvi (hiperglikemija). Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, od dijabetesa boluje približno 710.000 osoba ili 12,4% odraslog stanovništva (u Valjevu preko 8.000). Broj osoba sa tipom 2 dijabetesa je mnogostruko veći (95%) u odnosu na osobe sa tipom  dijabetesa 1. Oko 36 % osoba sa tipom 2 dijabetesa nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest. Gotovo trećina pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku otkrivanja dijabetesa, koje značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne nesposobnosti i prevremene smrti. Prevalencija dijabetesa raste sa godinama starosti i procenjuje se da je gotovo polovina obolelih starija od 65 godina. Kod starijih osoba tip 2 dijabetesa otkriva se relativno kasno, kada su već prisutne kardiovaskularne komplikacije. U Srbiji, kao i u mnogim zemljama u tranziciji, dijabetes je peti vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta. Faktori rizika za dobijanje dijabetesa su: genetski faktor, stres, gojaznost, fizička neaktivnost, a u rizične grupe spadaju osobe koje prekomerno konzumiranje šećera i slatkiša, trudnice usled stresa i osobe sa oštećenjem pankreasa. Sa porastom učestalosti nepravilne ishrane i fizičke neaktivnisti kod dece, tip 2 dijabetesa u detinjstvu ima potencijal da postane globalni javno zdravstveni problem koji ce dovesti do ozbiljnih posledica.

Dirljiv utisak na sve prisutne ostavilo je svedočenje desetogodišnje Sare Janevski, učenice četvrtog razreda OŠ „Sestre Ilić“ i njene majke Milice. One su otvoreno govorile o životu sa dijabetesom tipa 1, koji ima Sara, i kako se nose sa tim. Uz podršku roditelja, učiteljice i drugara iz razreda, Sara je odličan đak sa svim peticama, ide  u Muzičku školu i svira klavir, već je osvojila nagradu za sopstvenu kompoziciju, igra se i živi kao sva ostala deca. Naravno, konstantno mora da kontroliše nivo šećera i vodi računa o ishrani, a otkada ima insulinsku pumpu život joj je mnogo olakšan. Milica Kaljević Janevska je kao veliki problem iznela nepostojanje dečjeg endokrinologa u Valjevu, tako da često moraju da putuju u Beograd na preglede i kontrole. Njihova poruka je da se sa dijabetesom mora i može živeti, uz pridržavanje svih medicinskih preporuka i praćenja specifičnosti deteta. Svoj slučaj izneo je i pedesettrogodišnji Zoran Radojčić, koji je u martu ove godine otkrio da ima nivo šećera 22, kao i visok pritisak, holesterol i trigliceride. Uz stalne konsultacije sa dr Slavicom Uskoković, koordinatorom našeg Savetovališta za dijabetes, disciplinovano poštovanje uputstava o terapiji, ishrani i svakodnevnim šetnjama, za tri meseca spustio je nivo šećera na gornju dozvoljenu granicu, prestao da prima insulin i sada bolest drži pod kontrolom samo uz tablete.

Vesna Nikolić, profesor fizičkog vaspitanja iz OŠ „Andra Savčić“, prenela je iskustva sa tribine koju su nedavno organizovali u svojoj školi, na kojoj je o životu sa dijabetesom govorila Teodora Spasojević, učenica sedmog razreda ove škole. Još nekoliko prisutnih zdravstvenih i prosvetnih radnika uključilo se u diskusiju, uz zaključak da roditelji moraju biti otvoreni i da se bolest ne sme kriti u školi. U publici je bilo učitelja i djaka iz više valjevskih škola, što je svakako dragoceno za prenošenje poruka sa ove tribine u osetljivu populaciju, jer se i dijabetes tipa 2 sve češće javlja u školskom uzrastu, zbog gojaznosti i fizičke neaktivnosti.

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja radi od 1. oktobra 2015. Do sada je otvoreno preko 200 dijabetičnih kartona i pregledano preko 400 ljudi. Radno vreme je ponedeljkom i sredom od 14 do 16 časova. Uz indivdualni zdravstveno-vaspitni rad, u Savetovalištu se sprovode antropometrijska merenja, merenje tenzije, izračunavanje BMI i kontrola glikemije. Može se zaključiti da je uspela namera Doma zdravlja da zajedno sa predstavnicima škola i ustanova, sa svojim pacijentima i sugrađanima, skrene pažnju šire zajednice na veliki problem koji pojedincima i društvu donosi dijabetes, kao sve zastupljenija bolest savremenog čoveka.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.