Trnavac predstavlja Srbiju na izložbi „Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka“

Naš slikar Radovan Trnavac Mića prezentuje Srbiju na izložbi savremenog evropskog slikarstva pod nazivom „Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka“. On je jedan od 30 umetnika iz 28 zemalja čija će dela biti prezentovana publici u gradovima širom Evrope tokom godinu dana, koliko je predviđeno da traje ovaj veliki međunarodni umetnički projekat. Postavka obuhvata 80 odabranih radova slikara predstavnika Belorusije, Rusije, Ukrajine, Francuske, Belgije, Portugalije, Španije, Holandije, Nemačke, Austrije, Češke, Poljske i naše zemlje.

Valjevo

(Mićin “Beogradski samit” na izložbi u Minsku)

Svaka od zemalja učesnica predložila je po jednog svog umetnika, a Radovan Trnavac Mića pozvan je od strane organizatora da predstavlja Srbiju. Ovaj naš poznati i svetski priznati slikar imao je u leto 2005. godine veliku samostalnu izložbu u Nacionalnom muzeju u Vitebsku, gradu u kome je rođen čuveni Šagal. Nakon toga, bio je gost Ministarstva kulture Belorusije povodom međunarodnog Trijenala likovnog stvaralaštva održanog 2012. godine u Minsku, a organizatori ovog trans-evropskog art projekta „Od Lisabona preko Minska do Vladivostoka“ učinili su mu veliki čast pozvavši ga da bude deo ove veličanstvene izložbe.

Valjevo

(“Usmereno kretanje velikog razornog desjtva”, 1994, ulje na platnu i drveni objekat, 158×267 cm)

Izložbu je u umetničkoj galeriji “Mikhail Savitsky” u Minsku otvorio gospodin Pavel Latuško, ambasador Belorusije u Francuskoj, koji je i jedan od organizatora izložbe. On je tom prilikom rekao da je ideja ove izložbe da istakne jedinstvenu ulogu kulture i umetnosti u povezivanju zemalja, koje su danas podeljene ekonomskom krizom i političkim protivrečnostima.

Organizatori ovog međunarodnog projekta su Ambasada Belorusije u Francuskoj, Stalna misija Belorusije u UNESKO-u i predstavnici beloruske diplomatske misije u evrposkim zemljama koje su učesnice izložbe.

Valjevo

Radovi izloženi u okviru ove postavke u Minsku biće pred publikom do 5. februara 2017. godine. Izložba se potom seli u Vladivostok i u ostale evropske zemlje, tako da će publika širom Starog kontinenta punih godinu dana moći da uživa u selektovanim delima ovog projekta.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.