Turistička organizacija Valjevo: Divčibare pešačke staze

Pešačke ture i staze za pešačenje poslednjih godina prava su atrakcija u ovom kraju, tako da Divčibare po njima postaju sve poznatije. Pored toga, često tokom sezone postoje i organizovane pešačke ture, koje vode kroz staze Divčibara, tako da ukoliko ne volite da šetate sami, možete naći društvo, jer Divčibare godišnje poseti veliki broj ljubitelja prirode i lagane šetnje u potpuno prirodnom ambijentu.

U želji da posetioci planine Maljen i Divčibara što bolje upoznaju ova dva dragulja valjevskih planina Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa valjevskim planinarima, pripremila je pešačke staze. One su trasirane odabranim pravcima ka najinteresantnijim vrhovima Maljena, a obeležene su markacijama – crvenim krugovima sa belom sredinom ( ) koje se nalaze na drveću, banderama, kamenu i sl. duž cele staze (kad ste kod jedne markacije, uvek vidite narednu, a često i dve sledeće).

Polazna tačka za ove ture je kota 980 u prirodnom centru Divčibara.

Na ovoj koti se do drugog svetskog rata nalazio hotel Zdravstvenog društva Divčibare, a posle tog rata na njegovim temeljima je postavljena montažna zgrada, u kojoj je bio bife Turist, mnogo poznatiji pod nezvaničnim nazivom Teksas, dok ova zgrada nije stradala od požara. Ispod raščišćenog placa nekadašnjeg bifea, preko prilaznog puta za pijacu, u šumici, pokraj same glavne saobraćajnice, nalazi se bista dr Dimitrija Pitovića, lekara, borca Valjevskog partizanskog odreda, koji je na Divčibarama poginuo u februaru 1942, godine.

Predlažu se sledeće pešačke staze i ture za pešačenje:
•u trajanju od po 35 minuta do Crnog vrha ili Velike Pleći;
•u trajanju od po 40 minuta do Golubac, Paljba ili Ljuti krš;
•u trajanju od 4 sata kružna staza – Vrhovi Divčibara;

 

Pešačke staze na Divčibarama su napravljene tako da zaista možete upoznati svaki kraj Divčibara i da možete bez mnogo zamora i muke da se opustite, da uživate u prirodi i da se potpuno preporodite dok lagano pešačite kroz predele Divčibara. Pešačke staze su u potpunosti obezbeđene, sasvim bezbedne za ugodnu šetnju, a ono što je najvažnije, jeste da vas vode do različitih krajeva Divčibara, tako da ukoliko prošetate svim stazama za pešačenje, u potpunosti ćete upoznati Divčibare.

Svaki trenutak koji provedete na Divčibarama za vas će biti jedinstven i veoma zanimljiv, a ukoliko se rešite da obiđete i staze za pešačenje, verujemo da će vaš doživljaj ovog turističkog mesta biti potpun. Staze za pešačenje preporuka su svima onima koji nisu u mogućnosti da se bave sportskim aktivnostima koje iziskuju veliki fizički napor, svima onima kojima je šetnja potrebna zbog zdravlja i rekreacije, ali i onima koji vole da upoznaju prirodu, da se druže sa svim prirodnim lepotama i da vide jednu drugačiju perspektivu valjevskog kraja.

Staze za pešačenje Divčibare naša su preporuka za vaš idealan odmor i da rekreaciju koja će vam vratiti snagu i osmeh na lice.

 

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.