U Centru za kulturu Valjevo održana jubilarna 50. republička Smotra PESNIČE NARODA MOG

Početkom treće dekade maja, 18. i 19. tradicionalno je vreme rezervisano za održavanje republičke Smotre recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’. Tada naš grad, već decenijama, biva kolevka za 105 mladih, najuspešnijih recitatora i njihove mentore. Ohrabruje činjenica da su se u toj ulozi ove godine pojavili mladi profesori. Inače, u svakoj kategoriji, prema propozicijama može biti prijavljeno po 35 učesnika: u najmlađoj, uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, zatim srednjoj – od petog do osmog razreda osnovne i najstarijoj kategoriji koja obuhvata godišta srednjoškolaca i starijih.

Valjevo

Na 50. Smotri recitatora prvo mesto u kategoroji najmlađeg uzrasta zauzela je Valjevka Dunja Jovanović, učenica Osnovne škole ‘’Andra Savčić’’, dok je u kategoriji najstarijih šampionsku poziciju osvojio dvadesetčetvorogodišnji Miroslav Malacko iz Ruskog Krstura, govoreći pesmu Horhe Rohasa ‘’Psalm tužne neveste’’. Neposredno nakon proglašenja Miroslav, još uvek ushićen, suznih očiju, za ‘’Valjevskaposla’’ kaže: ‘’Recitovanjem se bavim već 17 godina, od prvog razreda osnovne škole. Ljubav prema negovanju lepog govora mi je usadio profesor Mihajlo Zazuljak, koji od prošle godine nije sa nama. Više puta sam učestvovao u finalu republičke Smotre recitatora, tako da sam 2008. bio treći, dva puta peti i jednom osmi. Prvi put sam pobednik i, toliko sam srećen, da još uvek ne verujem da sam pobedio’’- radosno govori Miroslav i dodaje da ga drugarica, prošlogodišnja pobednica upravo ubeđivala da se pripremaju za upis na Akademiju jer se godinama amaterski bavi glumom. Istovremeno, naznačava da je prethodnog dana pratio takmičenje recitatora srednjeg uzrasta i da ga je oduševila Jana Lukić, učenica VI razreda Osnovne škole ‘’Andra Savčić’’ iz Valjeva koja je, u srednjem uzrastu, zauzela drugo mesto recitujući pesmu Moše Odalovića ‘’Roditeljica i roditelj’’. U pomenutoj kategoriji prvo mesto je osvojio Stefan Nikolić iz Beograda. Jana iskreno kaže da je malo razočarana drugim mestom jer, iako je prema mišljenju mnogih bila sjajna, ona lično smatra da može mnogo bolje: ’’Volim da recitujem jer su moji roditelji glumci. Meni pripreme za takmičenja pomažu pri govoru, mnogo sam naučila o akcentima, dikciji… Lepo mi je na sceni, kao da mi je to, na neki način urođeno, – kaže Jana Lukić, dodavši da bi volela da postane glumica, ali za sada je sasvim sigurna da, nakon osnovne, želi da pohađa društveni smer u Gimnaziji.

Valjevo

Povodom značajnog jubileja, 50. godina održavanja Smotre recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’ predsednik žirija lector, Radovan Knežević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, ističe da su tokom prve dve decenije održavanja Smotre postavljeni visoki kriterijumi: ‘’Kultura i edukacija koju takmičari recitatori stiču su najvažniji i najbolji. Na ovakav način negujemo tradiciju i kulturu lepog govora. Zbog toga bi trebalo da vlasti podrže nastavnike koji rade sa decom, da im pomognu pri tome jer velike su dobiti za svakog učenika: pravilan govor, recitovanje, svaka pročitana i naučena pesma – oplemenjuju čoveka’’ – ističe profesor Knežević uz napomenu da učenici stiču i kulturu govora i dijaloga, a to je izuzetno bitno ne samo u profesionalnom smislu, već i u pogledu vaspitanja. Pri tome dodaje: ’’Valjevci vole kulturu, pa bi republičko takmičenje ‘’Pesniče naroda mog’’ trebalo da privuče više publike i trebalo bi veličanstvenije prirediti Smotru recitatora’’ – kaže professor Radovan Knežević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.