U naredne 2 godine nove javne zelene površine u gradu

U nemačkom gradu Gelzenkirhenu boravili su pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović i Aleksandra Tomić, gde su učestvovali u radionici pilot faze projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“.

Valjevo

Stručni seminar je organizovala Servisna služba za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) Ingejdžment Global (Engagement Global), koja radi po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke. Pored ostalog, delokrug delovanja Servisne službe za jedinice lokalne samouprave su globalno održive jedinice lokalne samouprave i njihova partnerstva. Izrađena je Agenda 2030 koja podrazumeva podizanje nivoa svesti nemačkih i partnerskih jedinica lokalne samouprave i ciljeve održivog razvoja. Cilj edukacije bio je da politički i administrativni akteri iz jedinica lokalne samouprave prepoznaju ciljeve održivog razvoja kao lokalni zadatak. Tim povodom su  organizovane edukacije i umrežavanje aktera iz jedinica lokalne samouprave u okviru stručnih seminara, ali i unapređenja strateškog partnerstva.

Valjevo

(Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva)

Ovom prilikom u Nemačkoj je potpisan Memorandum o razumevanju između grada Valjeva i Servisne službe za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, kojim je ugovorena saradnja u okviru projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“. Delegacija iz Valjeva, učestvovala je na sastancima koji su organizovani u vezi sa apliciranjem sa projektima za sredstva iz fondova Evropske unije, a ovom prilikom prikazan je i kratak film o privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima Valjeva uz prezentaciju našeg grada.

Valjevo

Na seminaru organizovanom u okviru pilot faze projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ učestvovalo je preko 30 gradova iz Nemačke, Srbije i BIH. Osim predstavnika lokalnih samouprava, na seminaru su učestvovali i poverenici za Evropsku uniju i partnerstva gradova.

Valjevo

Realizacijom projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ iz oblasti ekologije, ukupne vrednosti 10.000 evra, od čega obe lokalne samouprave Valjevo i Fafenhofen, dobijaju po 5000 evra, u naredne dve godine grad Valjevo će dobiti nove javne zelene površine u cilju smanjenja aerozagađenja. Osim toga biće organizovani i edukativni seminari iz oblasti ekologije, jedan od njih i u Valjevu, kao i radionice za planiranje projekata. Ovo je samo uvod u realizaciju budućih projekata veće vrednosti iz oblasti ekologije oba partnerska grada u cilju rešavanja problema aerozagađenja, što je grad Valjevo istakao kao jedan od prioriteta iz ove oblasti.

Fotografije: Barbara Frommann

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.