U Srbiji 487 obolelih od malih boginja

Evo kakva je situacija – koliko je obolelih od malih boginja u Srbiji i gde ih ima najviše.

Valjevo

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 487 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Institutu “Torlak” laboratorijski je potvrđeno 148 slučaja morbila.

Najviše obolelih mlađe je od pet i starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

MMR: Pitanja, odgovori… i pitanja bez odgovora

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovano je 235 obolelih osoba od prijave epidemije malih boginja 23. oktobra.

U Beogradu su od malih boginja obolele 92 osobe, u Kraljevu 93, u Nišu 38, u Bujanovcu dvoje, u Velikoj Plani četvoro, u Bojniku sedmoro, a u Tutinu petoro obolelih. Laboratorijski potvrđeni slučajevi malih boginja registrovani su i u Subotici (jedan), Preševu (tri), Vranju (dva), Smederevskoj Palanci (dva) i Novom Sadu (tri). Nа tеritоriјi Srbiје intеnzivnо sе sprоvоdi vаkcinаciја svih nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 12 mеsеci dо 14 gоdinа.

Male boginje: Simptomi i lečenje

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.