U Valjevu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, u Valjevu je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Vence i cveće na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću položila je zajednička delegacija Komande garnizona Valjevo u ime Generalštaba Vojske Srbije, Regionalnog centra Ministarstva odbrane i Drugog centra za obuku Valjevo u čijem sastavu su bili potpukovnik Aleksandar Vasiljević, potpukovnik Nebojša Cvetković i kapetan Zoran Đurđević, a u ime grada Valjeva venac je položio zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić.

Valjevo

Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić rekao je nakon ceremonije polaganja venaca i cveća da je ovaj datum, po značaju, skoro potpuno isti kao i deveti maj. „To je jedno svedočanstvo onoga što su možda neki iz Evrope težili da Srbiji oduzmu tu antifašističku priču i da izuzmu tu činjenicu da je Srbija uvek bila na strani pobednika i da je Srbija uvek bila u borbi protiv zla koji je pretio Evropi u Prvom i Drugom svetskom ratu. Na nama je da negujemo tradiciju i da jednim ovakvim činom sledimo antifašističku borbu i da negujemo sećanje na junake iz Prvog svetskog rata. Smatram da ovaj datum zaslužuje još veću pažnju javnosti i mi ćemo ovaj dan obeležiti na još veličanstveniji način“, istakao je Jeremić ovom prilikom.

Valjevo

Potpukovnik Aleksandar Vasiljević predstavnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane rekao je ovom prilikom da se Srbija na ovaj dan svrstala na stranu pobednika i da su veličane pobede srpskih junaka i vojnika. „Osim hrabrih vojnika, na današnji dan koji slavimo, treba spomenuti da smo imali i velike civilne žrtve u Prvom svetskom ratu. Današnji dan, naš narod treba sa ponosom da slavi kao dan pobede i to treba da uđe u svest našeg naroda, da je ovo jedan bitan datum kojim mi treba da se ponosimo i da ga obeležavamo na što veličanstveniji način“, rekao je Vasiljević.

Valjevo

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u celom svetu u znak sećanja na na 11. novembar 1918. godine, kada je stupilo na snagu primirje u Prvom svetskom ratu. Srbija se s ponosom i pijetetom seća hiljada civila i ratnika, nevino i junački stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom Prvog svetskog rata.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.