U Valjevu obeležen Dan vojnih veterana

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine u krugu kasarne u Valjevu, obeležen je Dan vojnih veterana 4. decembar. Vence su položili: delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije u sastavu  potpukovnik Zoran Cvetković, zamenik komandanta Drugog centra za obuku, potpukovnik Dejan Milovanović i major Nikola Rajaković, iz Komande Drugog centra za obuku, delegacija grada Valjeva koju su činili pomoćnici gradonačelnika grada Valjeva Miroslav Pimić i Saša Simić, delegacija Udruženja boraca rata od 1990. godine grada Valjeva i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

ValjevoNakon ceremonije polaganja venaca i cveća istaknuto je da se Dan vojnih veterana, obeležava u skladu sa odlukom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića 4. decembra. „Ovaj značajan datum gaji sećanje na poginule pripadnike Vojske Srbije. Tog dana, 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa Otomanskom carevinom. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo stari ratnik, što je savremeni termin za veterane. Brigu o veteranima preuzelo je vojno ministarstvo Vlade Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana, određen je dan sećanja na 1912. godinu, kada je Kraljevina Srbija angažovala oko 12% svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima. Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, ranjeni ili su na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine. To ćemo preneti i mlađim generacijama“, rekao je u obraćanju ovom prilikom između ostalog potpukovnik Zoran Cvetković, zamenik komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu.

Valjevo

Obeležavanju Dana vojnih veterana prisustvovali su oficiri, podoficiri, vojnici, vojni veterani i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Sta ste to uradili da pomognete veteranima setite se samo za izbore ili za neki praznik