“Valjevo umire u prisustvu vlasti!”

Valjevske organizacije Lokalni odgovor i iRevolucija uputile su javni poziv svojim sugrađanima, ovdašnjim udruženjima građana, medijima, stručnjacima, kao i ekološkima organizacijama iz našeg grada i na nivou Srbije, da se udruže u zajedničku borbu za čistiji vazduh, zahtevajući sprovođenje hitnih mera za smanjenje aerozagađenja. Lokalni odgovor i iRevolucija takođe zahtevaju odgovornost gradske vlasti za višegodišnje propuste zbog kojih Valjevci umiru, zatim da se jasno predoče podaci koliko je novca do sada naplaćeno na ime ekološke takse i za koje namene je taj novac utrošen, a jedan od zahteva je i da građani svakodnevno budu obaveštavani o aerozagađenju i merama za zaštitu zdravlja. U saopštenju za javnost pod naslovom “Valjevo umire u prisustvu vlasti!”, Lokalni odgovor i iRevolucija skreću pažnju da gradska vlast planira da broj dana sa prekoračenjem koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu u 2021. godini svede na 10, ukazujući da je to nemoguće učiniti sa 58,1 milion dinara, koliko je planirano u oblasti zaštite životne sredine u Nacrtu odluke u budžetu Grada Valjeva za narednu godinu, od čega je 33 miliona planirano za izgradnju kanalizacije na Divčibarama.

Informaciju za javnost o inicijativi za čist vazduh u Valjevu Lokalnog odgovora i iRevolucije prenosimo u celosti.

Lokalna vlast u Valjevu planira da sledeće godine prekomerno aerozagađenje umanji za deset puta, samo na 10 dana godišnje. Sve što godinama nije postignuto, rešiće se dogodine za sumu od 58,1 milion dinara. Oni koji drže javne funkcije su za 2021. godinu za tu namenu planirali 25 miliona dinara za: kupovinu planova, nabavku opreme (pelet, kotlarnice, podstanice), monitoring životne sredine, zaštitu reke Gradac, uklanjanje divljih deponija i izgradnju regionalne deponije. Ali i čitavih 33 miliona dinara za izgradnju kanalizacije na Divčibarama. To stoji u Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2021. godinu koji je ponuđen javnosti na uvid.

Vazduh u Valjevu godinama spada u grupu III kategorije. Najlošijeg kvaliteta zbog prekomerne zagađenosti veliki broj dana godišnje (130-170). Izveštaji domaćih i stranih zdravstvenih institucija i ekoloških organizacija svrstavaju Srbiju i Valjevo u sredinu sa najvećim brojem prerano preminulih godišnje usled izloženosti uticaju zagađenog vazduha. Valjevo je zbog aerozagađenja grad smrti.

Niko ne zna pravi uzrok aerozagađenja. Da li su to pogoni HK “Krušik” koji zahtevaju ulaganje više miliona evra da bi bili bezbedni za okolinu? Ili su to ložišta desetine hiljada građana koja potrebuju milione da bi manje zagađivala vazduh? Guši nas i neuređen saobraćaj i haotična parkirališta koja se mogu dovesti u red tek uz pomoć miliona evra investicija. Možda su zagađivači znane i neznane fabrike i radionice kojima nedostaju milioni evra za ugradnju filtera i prečišćivača?

Vlast ne sme da nas pogleda u oči. Njihovi predstavnici nisu učestvoali na debati Climathon,
kao ni u raspravi na Građanskoj skupštini. Umesto hitne reakcije, umesto suočavanja sa problemom, odgovornog i transparentnog postupanja, vlast u Valjevu planira da rešava stvari potezom pera. Bez suočavanja sa istinom i javnošću.

Pozivamo građane i građanke Valjeva da zahtevaju hitne mere radi smanjenja aerozagađenja. Tražimo da nam se jasno predoči koliko je novca do sada naplaćeno na ime ekološke takse i za koje namene je taj novac utrošen. Zahtevajmo da budemo svakodnevno obaveštavani o aerozagađenju i o merama za zaštitu zdravlja. Pozivamo udruženja, medije, stručnjake i celokupnu javnost da se udružimo i istrajemo u borbi za čist vazduh. Zahtevajmo odgovornost vlasti za višegodišnje propuste zbog kojih umiru ljudi u Valjevu.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.