Upis učenika u srednje škole: Sutra provera lista želja

Na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga ukupno 4657 učenika je pohađalo osmi razred osnovne škole, preciznije po opštinama reč je o 873 učenika osmog razreda na području Valjeva, u Mionici i Lajkovcu po 151, Ljigu 100 učenika, Osečini 112 i na Ubu 272. Odnosno, prema najnovijim podacima, završni ispit na području Valjeva polagalo je 835 učenika, od kojih je 695 iz sedam valjevskih osnovnih škola. Inače, ukupno 90 malih maturanata završilo je osnovnu školu istovremeno postavši nosioci Diplome ’’Vuk Karadžić’’. Jedino u osnovnoj školi ’’Zdravko Jovanović’’ iz Poćute nije bilo ’’vukovaca’’.

Valjevo

RASPORED:  OD LISTE ŽELJA DO UPISA

Obavljeno je polaganje završnih ispita, kao i popunjavanje liste želja, tako da sada sledi raspoređivanje učenika po srednjim školama i upis.

Provera liste želja je u sredu, 4. jula od osam časova. Istog dana je i prijem žalbi učenika na izražene želje i unošenje ispravki, od 8 do 15 sati, tako da je obajvljivanje liste u četvrtak, 05.07. 2018. od podneva, dok je objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima srednjih škola u nedelju, 08. jula od osam časova ujutru. Istog dana, do 20 časova, biće objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu.  Upis učenika u srednje škole, u prvom upisnom krugu /osim za muzičke i baletske škole/ biće obavljen narednih par dana, u ponedeljak i utorak, 09. i 10. jula.

Popunjavanje i predaja liste želja radi upisa u drugom upisnom krugu na preostala slobodna mesta biće obavljeno u ponedeljak, 09.07. 2018. od 8 do 15 časova, dok je objavljivanje preostalih slobodnih mesta, nakon drugog upisnog kruga, u sredu, 11. jula do 8 časova. Takođe, objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu je u sredu, 11. ovog meseca, do 8 časova ujutru, tako da je upis učenika u srednje škole u drugom upisnom krugu /osim za upis u muzičke i baletske škole/ u četvrtak, 12. jula, od 8 do 15 sati.

Od opštih dokumenata za upis u srednje škole su neophodna  svedočanstva prethodnih razreda,  izvod iz matične knjige rođenih i  prijava koja se dobija u školi.

UPIS UČENIKA SA INVALIDITETOM I SMETNJAMA U RAZVOJU

Učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju upisuju se u školu posle obavljenog završnog ispita, u skladu sa svojim motoričkim i čulnim mogućnostima, odnosno uslovima koje zahteva određena vrsta invaliditeta. Kandidat koji je završio osnovnu školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, a želi da se upiše u redovnu srednju školu, nakon obavljenog završnog ispita, javlja se okružnoj komisiji. Stručni tim za inkluzivno obrazovanje škole, u saradnji sa učenikom i njegovim roditeljima, ili drugim zakonskim zastupnicima, predlaže najmanje tri obrazovna profila tj. zanimanja koja su u skladu sa željama učenika i stepenom njegove funkcionalnosti.

 

SLOBODNA MESTA U VALJEVSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA

MUZIČKA ŠKOLA ‘’ŽIVORAD GRBIĆ’’

Valjevo

Foto: https://sr.wikipedia.org

Obzirom da je za upis u muzičke i baletske škole predviđen poseban plan, u Muzičkoj školi ‘’Živorad Grbić’’ u Valjevu već je obavljen upis učenika u srednju školu za nastavnu 2018/19. godinu.

Od 50 učenika koji su u protekloj školskoj godini završili osnovnu muzičku, bezmalo trećina se opredelila za nastavak obrazovanja u datom domenu. Tačnije, u srednju Muzičku u Valjevu upisano je 14 učenika i to šestoro na teoretski odsek, dok ih je ukupno četvoro upisano na gudački odsek, tj. troje se opredelilo za violinu i jedan učenik za violu, dvoje je upisano u prvi razred na klavirskom odseku i po jedno na odseku za harmoniku i na duvačkom, konkretno jedan učenik je upisan u prvi razred srednje na klasu za flautu.

TEHNIČKA

Valjevo

Foto: http://www.tehnickaskolava.rs

U Tehničkoj u Valjevu upisuju ukupno 270 učenika u prvi razred srednje škole, za zanimanja trećeg i četvrtog stepena.

Za zanimanja trećeg stepena ‘’Rukovalac građevinskom mehanizacijom’’ ima 15 slobodnih mesta, kao i za ‘’Dekoratere zidnih površina’’. Po 30 učenika upisuju za zanimanja: ‘’Tehničar za kompjutersko upravljanje /CNC/ mašinama’’, zatim za ‘’Operatera mašinske obrade’’/III stepen/, ‘’Arhitektonskog tehničara’’, ‘’Elektrotehničara informacionih tehnologija’’ i ‘’Tehničara mehatronike’’. Takođe, upisuju po 15 učenika za zanimanja ‘’Elektroinstalater’’ i ‘’Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje’’. Za zanimanja ‘’Tehničar grejanja i klimatizacije’’ i  ‘’Tehničar drumskog saobraćaja’’ u srednjoj Tehničkoj u Valjevu imaju po 30 slobodnih mesta u prvoj godini.

Za narednu školsku godinu Tehničkoj školi u Valjevu odobrena su dva nova četvorogodišnja zanimanja ‘’Tehničar grejanja i klimatizacije’’ i ‘’Elektrotehničar za informacione tehnologije’’.

VALJEVSKA GIMNAZIJA

Valjevo

U Valjevsku gimnaziju upisuju ukupno 194 učenika za četvorogodišnje smerove.

Za odeljenje ‘’Obdarenih učenika u filološkoj gimnaziji za engleski jezik’’ imaju 24 slobodna mesta, dok je 20 mesta u odeljenju za ‘’Učenike obdarene za matematiku’’. Na ‘’Društveno jezički smer’’ upisuju 30 đaka, a na ‘’Prirodno – matematički’’ 90, odnosno tri odeljenja. Takođe, u Gimnaziji upisuju jedno tzv. bilingvalno odeljenje /ukupno 30 mesta/, tačnije po 15 učenika za ‘’Društveno – jezički smer srpsko – francuski’’, tj. 15 za ‘’Društveno – jezički smer srpsko – nemački’’.

EKONOMSKA ŠKOLA ‘’VALJEVO’’

Valjevo

U srednjoj Ekonomskoj u Valjevu upisuju ukupno 210 učenika, odnosno odobreno im je 150 mesta za zanimanja četvrtog stepena i 60 na obrazovnim profilima trogodišnjeg trajanja, dok u Osečini upisuju jedno odeljenje, tj. 30 učenika na četvorogodišnjem smeru komercijale i po 15 učenika u mešovitom odeljenju konobar – kuvar.

U Ekonomskoj školi u Valjevu, za zanimanja četvrtog stepena upisuju po jedno odeljenje, od po 30 učenika za zanimanja: ‘’Carinski tehničar’’, ‘’Poslovni administrator’’, ‘’Ekonomski tehničar’’, zatim ‘’Pravni tehničar’’ i za novo zanimanje ‘’Službenik u bankarstvu i osiguranju’’.

Ukupno je 60 slobodnih mesta za trogodišnja zanimanja: ’’Trgovac’’ odeljenje od 30 učenika i po 15 mesta za zanimanja ‘’Konobar’’ i ‘’Kuvar’’.

 

MEDICINSKA ŠKOLA ‘’DR MIŠA PANTIĆ’’

Valjevo

Foto: Youtube

U srednjoj Medicinskoj u Valjevu za četvorogodišnja zanimanja u području rada zdravstvo i socijalna zaštita upisuju 150 učenika u prvi razred srednje škole, dok na trogodišnja zanimanja upisuju 30 đaka, odnosno po 15 za zanimanja ženski i muški frizer.

Za zanimanje ‘’Medicinska sestra – tehničar’’ upisuju dva odeljenja, odnosno 60 učenika, dok po 30 učenika upisuju za zanimanja: ‘’Pedijatrijska sestra – tehničar’’, ‘’Laboratorijski tehničar’’ i ‘’Fizioterapeutski tehničar’’.

 

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA ‘’VALJEVO’’

U srednjoj Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Valjevu u prvi razred upisuju ukupno 210 učenika, od čega je 60 za zanimanja u trogodišnjem obrazovanju.

Odobren im je upis dva odeljenja, odnosno 60 učenika, za zanimanje ‘’Poljoprivredni tehničar’’, kao i po jedno odeljenje od po 30 učenika za zanimanja: ‘’Prehrambeni’’, ‘’Vetarinarski’’ i ‘’Tehničar hortikulture’’, a to je ukupno 150 slobodnih mesta četvrtog stepena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Valjevu.

 

Obzirom da u srednjim školama u Valjevu ima više od hiljadu slobodnih mesta za upis učenika u prvi razred, a da je osmi razred završilo, odnosno završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, u školama na širem području Valjeva polagalo manje od devet stotina učenika, može se zaključiti da u ovdašnjim srednjim školama ima dovoljno mesta za upis svih malih maturanata, za zanimanja trogodišnjih, kao i četvorogodišnjih srednjoškolskih obrazovnih profila.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.