Valjevo upisano na gljivarsku mapu Balkana

Ekološko društvo Medvednik nedavno je učestvovalo na “Festivalu gljiva” u grčkom gradu Graveni, čuvenom gradu gljiva na severu Grčke. “Festival gljiva” održan je u organizaciji Gljivarske asocijacije Grčke i lokalnog gljivarskog društva iz Gravene. Festival posvećen pečurkama bio je međunarodnog karaktera, tako da su pored domaćina učestvovala i društva iz Italije, Hrvatske i Srbije. Ekološko društvo Medvednik dobilo je poziv da učestvuje na ovom Festivalu direktno od strane Gljivarske asocijacije Grčke i prema rečima Mihaila Birčanina, predsednika ovog Ekološkog društva, reč je o najvećem i najbolje organizovanom skupu na kom su predstavici Ekološkog društva Medvednik do sada učestvovali.
“Znali smo da je manifestacija velika, ali smo bili iznenađeni brojem od 10.000 hiljada posetilaca i pored loše gljivarske godine kakva je ova. Bili smo na prijemu kod gradonačelnika i na odličnim predavanjima. Imalo je šta da se čuje i nauči od gljivarskih autoriteta kao što su Jorgos Konstantinidis, Karlo Anjelo, Branko Bartolić i drugi. Nama je velika čast što sarađujemo sa njima i što smo predstavili naš grad i upoznali ih sa gljivarskim potencijalima koje imaju Valjevske planine”, ističe Birčanin.

Mihailo Birčanin

Gravena je grad u severnozapadnom delu Grčke, na nadmorskoj visini od 600 metara, ima 15.000 stanovnika i centar je grčkog gljivarstva. Sve u tom gradu je u znaku pečuraka. Gradski trgovi i parkovi su puni gljivarskih skulptura. Kafići, restorani i javne ustanove su takođe u znaku gljiva. Brojka od 10.000 posetilaca za dva dana najboje govori o značaju i veličini nedavno održanog Festivala.

“Saradnja između Ekološkog društva Medvednik i grčkih društava traje godinama i za nas je velika čast što je Grčka asocijacija gljivara odlučila da nas pozove, jer je to svojevrsno priznanje za naš rad i angažovanje u razvoju gljivarstva, sa posebnim akcentom na gljivarski turizam za koji se naše društvo zalaže. Najponosniji smo na činjenicu da smo Valjevo upisali na gljivarsku mapu Balkana, gde ne postoji iole dobar gljivar, a da ne zna za Valjevo i Ekološko društvo Medvednik”, kaže Mihailo Birčanin.

Tokom posete Festvalu u Graveni, Birčanin kaže da je dogovoreno da gljivarska imena poput Jorgosa Konstantinidisa, Karla Anjela i Branka Bartolića iduće godine posete “Dane gljiva i lekovitog bilja” na Medvedniku i održe nekoliko predavanja u sklopu ove međunrodne manifestacije koju organizuje Ekološko društvo Medvednik.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.