Upozorenje na narandžasti metroalarm

Odsek za vanredne situacije grada Valjeva, Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove dostavlja medijima sledeće saopštenje:

U ponedeljak uveče, u toku noći na utorak i u utorak, na području Valjeva i okoline na snazi će biti narandžasti meteoalarm, jer se očekuju lokalno velike količine padavina, od 30 do 50 l/m2, a ponegde se očekuje i kratkotrajna vremenska nepogoda sa gradom.

Apelujemo na građane da osiguraju predmete na terasama kako se ne bi dogodilo da usled jakog vetra odlete i povrede prolaznike, kao i isturene delove objekata, fasade sklone padu i oluke, predmete na ravnim krovovima i deponovan građevinski materijal, kako ne bi došlo
do rasipanja.

Najavljena količina padavina, za tako kratak vremenski period, doneće veću količinu vode koju kanalizaciona mreža neće moći da primi, tako da se očekuje zadržavanje vode na pojedinim gradskim ulicama pa se mole učesnici u saobraćaju da budu oprezni i prilagode vožnju uslovima na putu. Na bujičnim vodotocima moguća su manja lokalna izlivanja.

PREDOSTROŽNOSTI OD UDARA GROMA

Potpuna zaštita od groma ne postoji, najbitnija je preventiva. Ne čekati poslednji trenutak. Na vreme misliti koji bi objekti bili potencijalno dobri kao sklonište.
Potrebno je da se 30 sekundi nakon što se vide munje na nebu potraži odgovarajući zatvoren prostor i sačeka da grmljavina prođe. Savetuje se da se u kući za vreme grmljavine izbegava kontakt s metalnim objektima, utičnicama i prekidačima, da se ne stoji pored otvorenog prozora ili vrata. Takođe, ne bi bilo dobro koristiti telefon, a ukoliko je neophodno, bolje je upotrebljavati bežične fiksne ili mobilne aparate nego klasične kućne telefone s kablom. Takođe, valjalo bi da se isključi TV aparat i računar iz utičnice u zidu.

Ukoliko grmi dok se vozi automobil, treba znati da je u autu bezbednije nego van njega. Iako vlada verovanje da gumeni točkovi predstavljaju zaštitu od groma, stručnjaci tvrde da to nije u potpunosti tačno. Neophodno je zatvoriti sve prozore na vozilu i izbegavati dodir s metalnim delovima vrata. Ako grmljavina nekog zatekne na otvorenom prostoru, treba se što više udaljiti od potoka, reke ili bilo koje veće vodene površine. Treba potražiti čvrsto sklonište, pa za to može poslužiti i pećina. Pod krošnju nekog stabla može se skloniti samo ukoliko ono nije na čistini, jer takvo drvo predstavlja mamac za grom. Ipak, najbolje je ne tražiti sklonište pod drvećem, jer se nikad ne zna da li će grom udariti u neko od njih.

Odsek za vanredne situacije grada Valjeva

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.