USKORO POSKUPLJENJA – BENZIN I KAFA SAMO POČETAK

Akcize na gorivo, tečni naftni gas, alkoholna pića, pivo i kafu od juče su uvećane za rast cena na malo u 2016. godini, odnosno za 1,6 odsto

Odluku o povećanju akciza donela je Vlada 31. januara, a to bi u praksi moglo da znači da ćemo uskoro ove proizvode plaćati skuplje, i to od 30 para pa do pet dinara, koliko iznosi najmanje i najveće uvećanje ovog državnog nameta.

Tako bi bezolovni benzin mogao da poskupi bar za 90 para, jer je akciza sa 52,5 dinara po litru skočila na 53,34. Cena pržene kafe mogla bi da se uveća za dva dinara po kilogramu jer je akciza sa 105,5 porasla na 107,18. Ovaj državni namet najviše bi mogao da košta ljubitelje viskija jer je uvećan sa 316 na 321,05 dinar po litru.

Valjevo

Ova korekcija je definisana Zakonom o akcizama, gde je predviđeno da se visina akciza usklađuje sa rastom cena na malo u prethodnoj godini i to se po pravilu radi u februaru, nakon što Republički zavod za statistiku objavi zvanične podatke. Po pravilu se nakon toga i uvećavaju i cene, jer proizvođači teret koji im nameće država ne žele da trpe pa ga prebacuju na grbaču potrošača.

Po mišljenju Nebojše Atanackovića iz AD “Nafta”, to bi i sada moglo da se desi, bar kada je reč o naftnim derivatima.

Mislim da će usklađivanje visine akcize sa rastom cena na malo sigurno usloviti i skok cena goriva. To je uobičajeno, jer što bi se naftaši odricali zarade u korist države. Svaki ovakav namet države prebije se na teret potrošača. Drugim rečima, ako je akciza na bezolovni benzin uvećana za dinar, naftaši će podići cenu za taj iznos. Uostalom, to je stvar svakog pojedinačnog prodavca naftnih derivata pošto cene nisu centralizovane, tako da imate situaciju da isti trgovac ima više cene svog proizvoda na autoputu nego u nekom gradu u, na primer, istočnoj Srbiji.

„Može se i sada desiti da na tim svojim pumpama gde je promet veći cenu uveća i više od onog iznosa za koji je skočila akciza kako bi nadoknadio mogući pad prometa na pumpama u nerazvijenim delovima Srbije. Mislim da zbog državnih nameta trgovci neće da idu u minus i ubeđen sam da će vrlo brzo podići cene goriva“ – kaže Atanacković.

Za razliku od nafaša, proizvođači kafe nisu želeli da komentarišu da li će zbog akciza povećati svoje cene. Međutim, u udruženjima potrošača kažu da će se to sigurno desiti.

„Svaka promena cene odražava se na budžet građana. Ne sumnjam da će zbog ovog nameta države kafa, sokovi, pivo, gorivo poskupeti. To je praksa od koje se neće odstupiti. Svako gleda svoje interese, država kako da napuni svoju kasu, trgovci i proizvođači svoju“ – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Izvor info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.