Valjevsko pivo preko Amerike do Australije

Valjevska pivara je i ove godine ostvarila rast proizvodnje, doduše ne u onolikom obimu kakvom je želela, ali beleži kontinuitet u radu i konstantan rast proizvodnje, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj je direktor Aleksandar Rajevac sumirao rezultate rada pivare u protekle četiri godine, sa posebnim osvrtom na izvoz na američko tržište, koji je započet u ovoj godini.

Valjevo

“Valjevska pivara, uz samo još jednu pivaru u Srbiji, ima stalan trend rasta. Tome je u mnogome doprineo izvoz na američko tržište. Pored Ilinoisa, Valjevsko pivo se od nedavno može kupiti i u supermarketima na Floridi. Pre dva meseca poslata je jedna probna količina i za Australiju, o čemu ćemo prve povratne informacije dobiti početkom nove godine”, istakao je Rajevac.

Valjevo

Diverzifikacija na inostrano tržište je za Valjevsku pivaru, prema rečima Rajevca, svakako imala ekonomski značaj, ali se još više isplatila u marketinškom smislu. Prekookenski izvoz našeg “Valjevskog” doneo je pivari saradnju sa Zrenjaninom, Kikindom, Kragujevcem, Trnavom itd. Sve veći broj preduzeća želi da sarađuje sa Valjevskom pivarom, koju je izvoz na tržištu markirao kao firmu koja ima kvalitetan proizod i koja je poželjna za saradnju.

Valjevo

Fizički obim proizvodnje Valjevske pivare povećan je za 26% od 2012. do 2016. godine i to u periodu kada se u državi beleži jedan opšti pad prodaje piva.  Ukupan prihod je porastao za 33% u odnosu na pre četiri godine. Za oko 70% je povećano plaćanje akcize u odnosu na 2012. godinu. Valjevska pivara danas ima 197 zaposlenih i prosečna zarada u ovoj fabrici iznosi 43.898,00 dinara, što je skoro dupliran iznos plate od one koliko je 2012. godine u pivari imalo 205 radnika.

“Doprinos Valjevske pivare, sa oko 200 zaposlenih, budžetu Republike Srbije iznosi nešto manje od milijardu i 720 miliona dinara. U međuvremenu smo u zaostalom dugu i u januaru mesecu biće isplaćena poslednja rata zaostalog poreza još iz vremena stečaja”, rekao je Rajevac. On je napomenuo da u ograničavajućim tehničkim okolnostima, sa zastarelom opremom i  velikim ulaganjima u održavanje 60 godina starog sistemaje,  Valjevska pivara odrađuje više nego korektan posao, zahvaljujući obučenim i stručnim ljudima.

Valjevo

Valjevska pivara je u 2016. godini nagrađena sa dva značajna priznanja. Polovinom godine osvojila je prestižnu nagradu “Biznis partner 2016”, koju kompanija Mass Media International dodeljuje kompanijama koje se u svom poslovanju rukovode visokim profesionalnim standardima i čvrstim etičkim normama. Pre tri dana, Regionalna privredna komora Valjevo nagradila je Valjevsku pivaru specijalnom nagradom za društvenu odgovornost. To su nagrade koje, prema rečima Rajevca, potvrđuju da Valjevska pivara radi dobro i kvaliteno, ali su takođe stimulans i obaveza da u narednom periodu pivara bude još uspešnija u svom poslu.

Valjevo

“U skladu sa svojim mogućnostima pokušavamo da budemo zastupljeni u društvenom, sportskom i kulturnom životu našeg grada. Zaista se trudimo. Možda to nije dovoljno, ali imamo svoje limite. Ono što može da bude kao obećanje je da ćemo narednih godina našu podršku umnožiti”, naglasio je Aleksandar Rajevac i najavio da će Valjevska pivara na dan svoje slave nastaviti sa pomaganjem kolektiva i organizacija koji se u gradu na Kolubari izdvajaju svojim radom i zalaganjem, baš kao što su to u ovoj godini za pivaru bili Centar za vantelesnu oplodnju i najuspešniji učenici srednjih škola.

Marija Petrović-Marković

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.