Velika međunarodna izložba sa srpskim predstavnikom otvorena i u Moskvi!

Nakon glavnog grada Belorusije, međunarodni umetnički projekat, izložba pod nazivom “Od Lisabona preko Minska i Moskve do Vladivostoka” svečano je otvorena i u ruskoj prestonici Moskvi sredinom marta meseca. Ovaj art projekat, na kojoj Srbiju predstavlja naš akademski slikar Radovan Trnavac Mića, izazvao je veliko interesovanje u političkim i javnim krugovima u Rusiji, kao i ruskih i beloruskih medija. Kako navodi moskovska likovna kritika, izložba “Od Lisabona preko Minska i Moskve do Vladivostoka” privlači u svojoj raznolikosti i izaziva žive emocije zbog nesvakidašnjih umetničkih pristupa.

Valjevo

Sa postavke u Moskvi: “BEOGRADSKI SAMIT”, 2010, ulje na platnu, 220 x 140 cm i drveni objekti – stolice slikane akrilikom (izvor: bdg.by)

U organizaciji ministarstva spoljnih poslova Republike Belorusije, ambasada Belorusije u Francuskoj i Rusiji, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a, ova izložba okupila je 30 umetnika iz 28 zemlja. Svaka od zemalja učesnica predložila je jednog svog umetnika, a Radovan Trnavac Mića pozvan je od organizatora da predstavlja Srbiju. U leto 2005. godine, gospodin Trnavac imao je veliku samostalnu izložbu u Nacionalnom muzeju u Vitebsku, rodnom gradu čuvenog slikara Šagala. Nakon toga, Radovan Trnavac bio je gost Ministarstva kulture Belorusije povodom Međunarodnog trijenala likovnog stvaralaštva, održanog u Minsku 2012. godine.

Valjevo

“USMERENO KRETANJE VELIKOG RA3ORNOG DEJSTVA”, 1994, ulje na platnu i drveni objekat, 158 x 267 cm

Povodom učešća i predstavljanja svoje zemlje u tako velikom umetničkom projektu Radovan Trnavac Mića kaže: „Ovaj projekat izuzetno je važan zato što se i mi – Srbija nalazimo u njemu. Projekti ovakve vrste spajaju narode različitih kultura na najlepši način, jezikom razumljivim na celoj planeti, a to je jezik umetnosti. Siguran sam da će u skorijoj budućnosti i moja zemlja praviti slične projekte, kako bi pokazala svetu ko mi – Srbi zapravo jesmo“.

Valjevo

“LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE”, 2011, ulje na platnu, 150 x 100 cm

Publika u prestonicama širom Evroazije, zahaljujući upravo ovom velikom art projektu, može da vidi 80 radova umetnika iz Belorusije, Rusije, Ukrajine, Francuske, Velike Britanije, Portugalije, Belgije, Španije, Holandije, Nemačke, Finske, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Bugarske, Srbije i drugih zemalja, a ideja je da se istakne jedinstvena uloga kulture i umetnosti u povezivanju zemalja, koje su danas podeljene ekonomskom krizom i političkim protivrečnostima.

Valjevo

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića

Projekat će posle Moskve biti predstavljen u Nacionalnom muzeju umetnosti Kazahstana u Astani, kao i u okviru međunarodne izložbe “EKSPO-2017” u glavnom gradu Kazahstana. Potom treba da usledi svečano otvaranje i u Lisabonu, prestonici Portugala.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.