“Vesela sreda” jeste “ekstra” i “super ” radionica, ali je mnogo lepše reći da je “divna” i “korisna”

Treća po redu kreativna radionica ovogodišnje „Vesele srede“ bila je posvećena žargonu. Mentor radionice, koja je u dvorištu Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ okupila tridesetak mališana, bila je Slađana Ranković, profesor srpskog jezika i književnosti. Ona je za ovu radionicu posebno izabrala temu žargon jer je sve primetnije koliko je on prisutan u govoru ne samo mladih ljudi, već ljudi uopšte. Upotrebom žargonskih reči siromaši se jezik, reči se skraćuju, a njegovoj ekspanziji doprinose mediji i upotreba novih tehnologija.

WP_20160727_12_12_21_Pro

(Slađana Ranković, mentor kreativne radionice “Vesela sreda”)

Polaznici današnje radionice bili su pomalo u čudu kada se pomenula sama reč „žargon“, svi su slegli ramenima uz komentar da ne znaju šta ta reč znači. Ali, kada im je mentorka Slađana Ranković pomenula izraze poput „hit“, „vrh“, „haos“, „super“, „ekstra“, „lajk“, „selfi“, „kul“, „bedak“ i druge, odmah su prepoznali navedene reči, potvrđujući da ih i sami upotrebljavaju u govoru.

WP_20160727_12_06_03_Pro

Cilj radionice bio je da se mališanima pokaže da se žargonske reči ustvari „manje lepe reči“ koje osiromašuju naš jezik i da svako treba da se potrudi da upotrebljava mnoštvo drugih „lepših“ reči koje govor čine raskošnijim. „To smo direktno pokazali na primerima reči „ekstra“ i „super“, koje se danas svakodnevno upotrebljavaju u svim domenima i skoro za svaku stvar ili osobu možemo reći da je „ekstra“ i „super“. Mi smo kroz jedno zanimljivo predstavljanje i crtež pokazali da možemo upotrebiti između pedeset i sto reči kojima možemo da zamenimo te dve žargonske reči i da to zvuči raznovrsnije, kreativnije i da jezik može da bude mogo bogatiji“, ističe mentorka današnje radionice posvećene žargonu Slađana Ranković.

WP_20160727_12_01_10_Pro

(Nađa i Dunja Bogojević nacrtale su svoje najbolje drugarice i opisale ih kao “dobre”, pametne”, “lepe”, “iskrene”… što su mnogo lepši izrazi od “ekstra” i “super”)

WP_20160727_11_52_50_Pro

(Danilo Mitrović, 6 godina – nacrtao je letovanje u Igalu, koje nije bilo “ekstra” i “strava”, već “divno” i “nezaboravno”)

Svaka radionica prilagođena je uzrastu mališana koji je potpuno besplatno pohađaju svake srede tokom letnjeg raspusta u dvorištu biblioteke. Stručna lica obrađuju različite teme sa decom kroz jedan kreativan rad, uz igru, crtanje, razgovor i druženje. Ekstra i strava način… ne, ne, ne, divan i koristan način da se upotpuni letnji raspust.

WP_20160727_11_23_34_Pro

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.