“Vigled” Milivoja Kostića pred publikom u Novom Sadu

Izložba crteža iz serijala “Vigled” akademskog slikara Milivoja Kostića, našeg Valjevca, biće otvorena večeras u 19 časova u galerijskom prostoru Udruženja “Četiri” u Novom Sadu.

Valjevo

“Uranak” – crtež iz serijala “Vigled”

“Radovi iz ovog serijala nastaju u nekoj tmini iz koje izlazi snop svetlosti. Zato serijal simbolično i nosi naziv “Vigled” jer se upravo tako zovu otvori na tavanicama pećina kroz koje dopire svetlost. SCrteže iz ovog serijala radim tehnikom frotaža. Otisne se neki element iz prirode, kao što su na primer kora drveta, god ili kamen, i to je osnovna podloga koju uobličavam na svoj način i po kojoj kasnije nazivam crtež putem asocijacija, oblika ili osećanja koja me ponesu”, kaže akademski slikar Milivoj Kostić, dobitnik više nagrada i priznanja za slikarstvo, crtež, video, haiku, strip i ilustraciju.

Valjevo

Milivoj Kostić

Kostić je poznat i po tome što je prvi profesionalni 3D anamorfni umetnik i jedini akademski slikar koji se bavi tehnikom 3D oslikavanja u Srbiji. Autor je dvadeset 3D Street Art crteža, koji krase ulice i druge betonske površine u gradovima širom Srbije. Najviše ih je uradio u Novom Sadu, četiri, potom Beogradu, Sarajevu, Kragujevcu, Pirotu, Zaječaru, Kikindi, Zrenjaninu, Prištini, rodnom Valjevu, ali i Blumbergu u Nemačkoj.

Valjevo

3D Street Art u Kikindi

“Slikarstvo i crtež su mi dominantni. Iz njih proizlazi sve ostalo. Moje opredeljenje je da budem stvaralac, bez obzira na definicije. Radeći 3D Street Art želim da monotone betonske površine i to sivilo pretvorim u neko meni prijatnije mesto, oživaljavam i maštom i bojom.  Urbana umetnost je samo jedno od mojih interesovanja”, pojašnjava Kostić.

Valjevo

Valjevska anamorfoza, 2013.

Milivoj Kostić rođen je u Valjevu 1971. godine. Diplomirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Obrazovao se na Univerzitetu umetnosi u Beogradu (Teorija umetnosti i medija), i na prištinskom Fakultetu likovnih umetnosti (Slikarstvo sa tehnologijom slikarstva). Saradnik IOM Kancelarije – Beograd, Olimpijskog komiteta Srbije i pokreta Stakizam – London. Predvodio art grupe “Crni kreč” i “Vigled”. Radio je kao profesor likovne kulture, organizator umetničkih aktivnosti osuđenih lica, psihosocijalni savetnik i art menadžer. Autor je i moderator umetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade. Takođe je autor više knjiga moderne i haiku poezije, uključujući zbirke “Tamna strana beonjače”, “Sila lista”, “Plava senka” itd. Prvi je profesionalni 3D anamorfni umetnik u Srbiji. Inicijator je 3D Street Art festivala “3D Korzo Fest” u Zrenjaninu. Izlagao samostalno i grupno na više desetina izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik više nagrada i priznanja za slikarstvo, crtež, video, haiku, strip i ilustraciju. Član je ULUS-a od 2001. Živi i stvara u Novom Sadu, u statusu samostalnog umetnika.

Valjevo

Prvi 3D strip u Srbiji, Kragujevac

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.