Vojni rok šest meseci

– Obuka će biti podeljenja na nekoliko etapa. Osnovna će trajati mesec i po dana, zatim specijalistička isto toliko, a posle toga vojnici će biti upućivani u jedinice na kolektivnu obuku – rečeno je iz Ministarstva odbrane.

Umesto tri meseca kao što je do sada bio slučaj, mladići i devojke koji su se prijavili da dobrovoljno služe vojsku, od sada će vojni rok služiti šest meseci.

Kako je poručeno iz Ministarstva odbrane, dobrovoljci će dobiti i uvećanje zarade koje će ići i do 25.000 dinara, a produženje roka će biti ponuđeno i septembarskoj klasi, a od decembra će i zvanično stupiti na snagu.

– Obuka će biti podeljenja na nekoliko etapa. Osnovna će trajati mesec i po dana, zatim specijalistička isto toliko, a posle toga vojnici će biti upućivani u jedinice na kolektivnu obuku – rečeno je iz Ministarstva odbrane za Srpski Telegraf.

Ovaj način obuke će omogućiti kvalitetniju pripremu za izvršenje namenskih zadataka i povećati operativnu sposobnost vojske. Vojni analitičar Miroslav Lazanski podržava ovu odluku, rekavši da je najmanje šest meseci potrebno da bi se prošla osnovna obuka.

Za tri meseca vojnici nauče da ispale 30 metaka, iskopaju i zalenu u rov. Savladaju postrojavanje, strojevi korak, marširanje, osnovnu obuku s puškom i neko bojeno gađanje, što je minimum. U bivšoj JNA osnovna obuka trajala je šest meseci, bez toga nema pravolg vojnog roka – rekao je on.

Sistem odbrane Srbije broji oko 34.000 ljudi, od čega je direktno pod oružjem tek 10.000, te on ističe da bi, osim kvalitetnije obuke, Srbija pod hitno trebalo da poveća broj vojnika.

U sadašnjim okolnostima, s obzirom na izazove koji su pred nama, ne bi smeli da imamo manje od 55.000 vojnika – naglasio je Lazanski.

Inače, samo ove godine se u dobrovoljce prijavilo 1.195 kandidata, što je dvostruko više od prethodnog broja. One najbolje, po novom modelu, čeka posao u vojsci.

Minimum desetoro najboljih biće primljeno u stalni radni odnos u svojstvu profesionalnog vojnika, dok će ostali moći da konkurišu za upražnjena mesta profesionalnih vojnika – navedeno je u ministarstvu.

(Telegraf.rs)

 

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.