Vozači, od sutra…

Što ste se “bahatili” – bahatili ste se. Od utorka mnogo veći oprez za volanom. Pored nasilničke vožnje, ima još nekih slučajeva u kojima nije moguć dogovor sa policijom.

Valjevo

Od utorka, 3. aprila, saobraćajna policija će početi da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Pojedine kazne uvećane su i 100 odsto, poput razgovora mobilnim telefonom sa aparatom u ruci ili nevezanog pojasa.

Valjevo

Posebno je deo oko nasilničke vožnje pretrpeo izmene. Vožnja zaustavnom trakom se više ne smatra najgorim vidom vožnje. Ali ono što se smatra jeste vožnja u stanju potpune alkoholisanosti (preko 2 promila alkohola u krvi), kao i dva uzastopna prolaska kroz crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije. “Nasilnikom” se smatra i ako vozač prekorači brzinu u naselju preko 90 km/h, odnosno 100 km/h van naselja.

Valjevo

Ovaj najgori tip ponašanja za volanom se sankcioniše sa jednim do dva meseca iza rešetaka. Novina je da se odlazak u zatvor može zameniti društveno-korisnim radom u trajanju od 240 do 360 sati. Za slučaj da vozač u nasilničkoj vožnji napravi i saobraćajnu nezgodu čeka ga zatvor od 45-60 dana, odnosno 300-360 sati rada u javnom interesu. Uz to će dobiti i dvocifren broj kaznenih bodova, kao i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Nasilnička vožnja je i jedan od vidova prekršaja u vožnji za koji nije moguće sporazumno se nagoditi sa policijom.  Kao i do sada, za nagodbu je potrebno sačekati poziv sudije za prekršaje, a potom se javiti u teritorijalno nadležnu stanicu policije ili u policijsku jedinicu u mestu svog prebivališta – kako biste zaključili sporazum, prenosi RTS. O sporazumu, na kraju, odlučuje sud.

Osim “nasilnika”, nagodbu ne mogu da traže ni vozači koji su počinili teške saobraćajne prekršaje ili su u prethodne dve godine pravosnažnom presudom suda osuđeni za prekršaj koji predviđa šest ili više poena, kao ni ukoliko su u poslednje četiri godine izvršili teško krivično delo protiv bezbednosti i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Nagodba nije moguća ni ako vam je istekla vozačka dozvola ili registracija. RTS prenosi da će saobraćajna policija u narednom periodu strogo kontrolisati i korišćenje sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu.

izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.