Walter De León izlaže u Internacionalnom studiju „Radovan Trnavac Mića“

Dok će pete večeri na glavnoj sceni na Kolubari u okviru „Tešnjarskih večeri“ nastupati Zorica Brunclik, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ ljubitelji i poštovaoci prave umetnosti moćiće da uživaju u pejzažima Venecuele. U utorak 9. avgusta u 20 časova, u galeriji prelepog zdanja starog kantara, biće otvorena izložba pod nazivom „Venecuela na platnima Valtera De Leona“. Kako i sam naslov postavke najavljuje, Valjevci će imati priliku da vide samostalnu izložbu Valtera De Leona (Walter De León), istaknutog venecuelanskog umetnika, koji nam na jedan svojstven slikarski način donosi očaravajuće pejzaže Venecuele i približava prirodne lepote ove divne južnoameričke države.

Valter De Leon Anđeoski vodopad

(“Anđeoski vodopad”, ulje na platnu, 40x61cm)

Svečano otvaranje izložbe, koja će biti otvorena mesec dana, uveličaće svojim prisustvom predstavnici diplomatskog kora Ambasade Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji, uz čiju svesrdnu pomoć je ova izložba organizovana i realizovana. Posetioci će imati priliku da vide izvanrednu postavku od 22 ulja na platnu Valtera De Leona, ali i da prisustvuju nastupima plesne grupe i benda pri Amabsadi Venecuele u Beogradu, kao i da čuju izvedbe Kamernog hora “Emanuil” iz Valjeva.

Valter De Leon Izmaglica u NP Anri Pitije

(“Nacionalni park ANRI PITIJE I”, ulje na platnu, 35x60cm)

Koristeći tehniku ulje na platnu, Valter De Leon nam jasno poručuje da je figurativno slikarstvo njegova pasija, kao što je nesumnjiva i njegova opčinjenost prirodnim lepotama karipske države Venecuele, koja odiše kontrastima u svakom pogledu. Na 22 umetnička dela, uglavnom srednjeg formata, može se prepoznati raskoš venecuelanske prirode, ali i osetiti moćna snaga tropskih pejzaža. Novinarka Slađana Vasiljević u svom tekstu „U saglasju sa iskonom”, posvećenom delima sa kojima se autor premijerno predstavlja srpskoj publici, naglašava da inspirativna geografija Venecuele više od četiri decenije ispunjava njegova platna. To, kako kaže, ne čudi, jer živeti u zemlji koja ima dvadeset jedan nacionalni park, znači biti na izvoru stvaralačke energije. „Pred pejzažima Valtera De Leona diše se duboko. Posmatrač poželi da udahne i miris Karipskog mora, i svežinu divljih reka u džunglama jugoistočne Venecuele, i ono što vetar donese sa severnih Anda, sa vrha Bolivar”, pojašnjava Slađana Vasiljević.

Valter De Leon Vrh Bolivar

(“Vrh Bolivar”, ulje na platnu, 40x71cm)

Dr Jakobo Asensi Loria (Jacobo Asensi Lloria), profesor istorije umetnosti na Katoličkom univerzitetu Andres Beljo (Universidad Catolica Andres Bello) u svojoj likovnoj kritici navodi da nas Valter De Leon svakako oduševljava preciznišću bojom. „Ta njegova izražena preciznost boja plod je kontinuiranog i disciplinovanog otkrivanja i traganja za kompozicijom, koja nije samo konstruktivni izraz sveden na princip „slikam da bih slikao“, već poseduje odgovarajući unutrašnji odraz, utkan u kompoziciju, onda kada umetnik zna da je njegovo delo plod njegove mašte i snova umotanih u veo beskonačne kreativne aspiracije”, kaže Asensi Loria.

(“Na slobodi”, ulje na platnu, 94x145cm)

Priznati venecuelanski likovni umetnik, pedagog, filozof, teolog, muzeolog, kritičar, esejista, pesnik i pisac Orlando Kampos R. (Orlando Campos R.) ističe da se Valter De Leon svojim radom obraća ljubiteljima figurativnog slikarstva koji imaju prilično velike zahteve. „Njegovo delo odiše slikarskom narativnom elokvencijom i zavodi mirnom, suptilnom elegancijom i njemu svojstvenim uočljivim  nijansama”, naglašava Kampos R.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.