Za bezbedniji saobraćaj u Valjevu

Predstavnici Saobraćajnog fakulteta iz Beograda održali su prezentaciju prve faze studije „Strategija bezbednosti saobraćaja grada Valjeva za period 2016 -2020. godine i predlog akcionog plana za sprovođenje strategije“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Koordinacionog tima, koji je formirao gradonačelnik, a koji se sastoji od predstavnika svih relevantnih isntitucija u Gradu – Policijske uprave, sudova, gradskih službi i javnih preduzeća koja se bave oblašću saobraćaja, škola, Regionalne privredne komore Valjeva. Na sastanku je bilo reči o stanju bezbednosti saobraćaja, definisani su postojeći problemi u funkcionisanju pojedinih vidova saobraćaja (pešačkog, biciklističkog, tranzitnog saobraćaja itd.), ukazano je na crne tačke, definisano željeno stanje i raspravljano je o svim drugim pitanjima vezanim za bezbednost saobraćaja na putevima.

„Obaveza svih lokalnih samouprava je da donesu svoje strategije bezbednosti saobraćaja, s obzirom na to da je Republika Srbija prošle godine donela Strategiju bezbednosti saobraćaja. Valjevo je krenulo u proceduru donošenja svoje strategije, a Saobraćajni fakultet u Beogradu je nosilac istraživanja. Očekivanja od ovog dokumenta su izuzetno velika. Naime, u okviru tog dokumenta je neophodno detaljno analizirati stanje bezbednosti saobraćaja u Valjevu, prepoznati ključne probleme, usaglasiti širu javnost i sve institucije oko toga šta će biti ciljevi bezbednosti saobraćaja u Valjevu. Kada to usaglasimo, treba definisati prioritetne pravce delovanja.

Prepoznali smo nekoliko ključnih problema, a to su bezbednost pešaka, problem nedostatka biciklističkih staza. Moramo podsticati biciklistički saobraćaj u centru grada, da bismo smanjili broj vozila na ulicama. Postojeća saobraćajna mreža nedovoljno podstiče saobraćaj biciklista. Poslednjih nekoliko godina u Valjevu je problem stradanje biciklista. Problem pešaka je izražen na prilazima gradu, tzv. Duplim trakama i na nekoliko lokacija, koje su u vezi sa raskrsnicama. Valjevo će narednih godina imati problem sa parkiranjem i zato je potrebno stručnim studijama rešiti ovaj problem“, rekao je prof. dr Krsto Lipovac, rukovodilac izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Valjeva za period 2016-2020. godine i šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Prof. dr Milan Vujanić, šef Odseka drumskog saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu je istakao da je u interesu građana da se unapredi bezbednost saobraćaja.

„To nije tuđa briga, jer su naši životi u pitanju. Svaka saobraćajna nesreća košta 473.000 evra po svakom poginulom. To ne plaća neko drugi, već svi mi. Od svakog od nas se godišnje uzima od 150 do 600 evra godišnje. Zato je važno da budemo zainteresovani da se poštuju saobraćajni propisi, jer smo jedino u saobraćaju svi ravnopravni. Tu nema veze da li ste bogati ili siromašni, na semaforu prednost ima onaj ko ima zeleno svetlo“, naglasio je prof. Vujanić značaj uređenja ove oblasti.

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.