Za ”ELaborante” svemir je izvor nadahnuća

Tim ”ELaboranti” sastavljen od učenika Valjevske gimnazije i OŠ “Andra Savčić”, pod okriljem ”IRevolucije” iz Valjeva, u konkurenciji 18 timova, osvojio je četvrto mesto protekle subote na svojevrsnom takmičenju iz robotike First Lego League (FLL) održanom u Zemunu i tako se plasirao u finale Adrija regije, koje je zakazano za 16. mart u slovenačkom gradu Celju.

FLL (FIRST Lego League) je multidisciplinarni međunarodni Program nastao 1998. u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je pokrenula Fondacija FIRST ( For Inspiration and Recognition of Science and Technology)  i LEGO Education. FLL nije samo robotsko takmičenje, već sveobuhvatan Program koji preko istraživanja projekta, timskog rada i programianja i konstrukcija robota, decu od 9 do 16 godina, treba da zainteresuje za karijeru u naučno-tehnološkom domenu. U svetu, ove sezone takmiči se preko 300 hiljada dece, a izazovi i misije su napravljeni od Lego kockica i identični su za sve. Oni ne rade jedni protiv drugih, već svi zajedno rade na otkrivanju i rešavanju problema iz stvarnog života. Ove godine naučna tema je vezana za svemir.
Progamer Radovan Baštić i nastavnica geografije, Milica Milivojević su, ispred valjevske ”IRevolucije”, mentori tima ”ELaboranti”, koga čine valjevski Gimnazijalci Stevan Marjanović i Katarina Petrović, učenici II razreda, Sofija Janevski – I razred, zatim Nikola Nikolić i Marko Marković, učenici VIII razreda, kao i Jug Savić, učenik VII razreda Osnovne škole “Andra Savčić”.
Prema rečima mentora ”ELaboranata” Milice Milivojević, nastavnice geografije, interna misija ”IRevolucije” je da ovim projektom popularizuje robotiku među decom u našem gradu, kao i naučno – istraživački rad. Poznato je da je učenje najefikasnije kroz igru i putem samootkrivanja, kaže Milica Milivojević.
”Upravo je sam rad kroz zabavu i u saradnji, ne samo unutar tima, već i između timova, ono što ovo takmičenje izdvaja od svih drugih i odgovorno tvrdim da je najomiljenije i među decom, kao i nastavnicima. Deca iz Valjeva su se prvi put pojavila na takmičenju. IRevolucija je pokrenula ovaj projekat i okupila decu. Zahvalni smo Valjevskoj gimnaziji i Osnovnoj školi “Nada Purić” koji su nam ustupile svoje robote, koji su donirani od strane Rotari kluba Valjevo”, istakla je Milica Milivojević.
Kako kaže, nadali su se uspehu, jer su se deca vredno spremala za takmičenje već nekoliko meseci. ”Intenzivno su radili, pripremali se, ali pojavljujemo se na ovom takmičenju prvi put. Nisu znali šta ih očekuje. Pričali smo im šta će sve tamo raditi, ali bilo je strepnje. Sada smo svi više nego zadovoljni, pre svega tom prvom nagradom koju su dobili za projekat, a ove godine je tema bila izuzetno teška”, kaže Milica Milivojević.
Projekat u okviru FLL takmičenja upućuje na razvoj razmišljanja baziranog na naučnim činjenicama i da dovede do novog, inovativnog rešenja nekog problema.
”Ovogodišnja tema je svemir i to je malo teža tema, ali oni su taj projekat uradili izuzetno. Imali su jako lepu prezentaciju u vidu skeča. Napravili su mini scenu gde su, na zanimljiv način i malo komično, predstavili lociranje i ”hvatanje” tog kosmičkog smeća i, na kraju, odnošenje na Jupiter. Čak smo imali i pravi usisivač na kome je pisalo ”Jupiter” pošto je poznato da je Jupiter – kosmički usisivač. Mislim da je, i ta lepa prezentacija, pored svih naučnih činjenica koje su deca pisala u naučnom radu, doprinela ovakvom rezultatu”, zaključuje Milica Milivojević, nastavnica geografije.
U šestočlanom timu ”ELaboranata” je Stevan Marjanović, učenik II razreda prirodno – matematičkog smera u Valjevskoj gimnaziji, koji kaže da je njihov projekat baziran na otklanjanje svemirskog otpada, što predstavlja veliki problem ljudima u svemiru jer, doslovno mogu da poginu i od najmanjeg šrafa.
“Mi smo dizajnirali niz satelita za otklanjanje otpada. Taj veliki satelit, koji smo nazvali ”Treshie” treba da orbitira oko Zemlje i locira sam otpad, pravi magnetno polje i onda se pravi naizmenična struja, pa opet drugo magnetno polje koje mi možemo da detektujemo i onda on samo taguje, a otpad ima tu neku zasebnu tablicu da bi znali da je to zasebna jedinica. Kada napravimo tu mapu otpada, onda šaljemo drugu vrstu satelita, nazvali smo ih ”Beba treši”. Oni su veoma mali, ali u sebi sadrže mrežu od grafena, to je novi, veoma lagan i veoma čvrst, materijal koji će samo da pokupi sav taj otpad i da ga vrati na veliki satelit, gde će biti kategorisan. Ono što može biti ponovo upotrebljeno – šaljemo na Zemlju, a ostalo šaljemo na  Jupiter”, priča Stevan o projektu ”ELaboranata” koji je osvojio ubedljivu prvu nagradu, a to je doprinelo plasmanu na četvrtu poziciju i pozivu da učestvuju na predstojećem nadmetanju u Sloveniji sredinom marta i to sa sasvim novim robotom. Nešto kasnije, u aprilu ili maju, očekuje ga i odbrana rada iz programiranja na takmičenju u Loznici, ali istovremeno se ”ELaboranti” nadaju da će unaprediti svoj projekat i poboljšati ”Igru sa robotom” kako bi imali izglede da učestvuju i na svetskom takmičenju u Hjustonu u SAD sredinom aprila ove godine, koje je očigledan izazov za našu nadahnutu i predanu decu.
U tome će im pomoći i mentori, napominje nastavnica geografije, Milica Milivojević. ”Kontaktiraćemo stručnjake iz određenih oblasti. Divno je da je LEGO ove godine omogućio da deca kontaktiraju same astronome iz NASA-e, tako da ćemo to i učiniti. Idemo i u Istraživačku stanicu u Petnici da se posavetujemo i sa njima u pogledu projekta. Dobili smo potpuno novog robota, a to nam je veoma važno jer ocenjuju i dizajn i programiranje robota, a to je prikazano kroz ”Igru sa robotom” gde u predviđenom vremenu on mora da ispuni određene zadatke”.
Pozivnice za dalje takmičenje u finalu Adrija regije, kao i pozivnice na otvorene Evropske šampionate, osvojili su timovi ”PoliBoti” (Politehnika-škola za nove tehnologije, Zemun), zatim ”PKGang” (Prva kragujevačka gimnazija) i  ”Robo – Sapijensi” (OŠ “Svetozar Marković”, Kragujevac) i ekipa ”ELaboranti” valjevske ”IRevolucije”. Ako se neki tim  pokaže kao izuzetno dobar, postoji mogućnost da se kvalifikuje na veliko svetsko finale koje će biti održano u Hjustonu, u SAD. U srpskom finalu navedene ekipe dobile su pehare napravljene od Lego elemenata, uz medalje i diplome za članove nagrađenih timova, a ocenjivane su kategorije: projekat, timski rad, dizajn i programiranje robota u tzv. Igri sa Robotom.
Nakon prvog kola takmičenja mladih ”ELaboranata” valjevske ”IRevolucije” nameće se utisak da su jedino oni istinska budućnost Valjeva i Srbije, a da ovoj inteligentnoj, talentovanoj i vrednoj deci i svemir više nije krajnja granica iskazivanja mogućnosti delovanja.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Dušan Milovanović

    Molim vas da u tekstu ispravite ime škole iz koje dolaze pobednici turnira “Poliboti”.
    Škola se ne zove Pirotehnička (???!!!) već Politehnika-škola za nove tehnologije, Zemun
    Ja sam direktor te skole i to me nervira kada se ime skole tako unakaradi.
    Svako dobro!