Zašto se dijamant baš tako zove

Kažu da su dijamanti najbolji prijatelji svake devojke, ali da se kladimo da mnoge od njih ne znaju zašto im se “ortak” baš tako zove.

Dan dragog i poludragog kamenja obeležava se širom sveta 13. marta. Mi u Srbiji još nismo uvezli taj praznik, već smo se opredelili za one jeftinije – Dan zaljubljenih i Dan veštica. Bez obzira na to, mi ćemo vam reći neke zanimljivosti u vezi sa dragim i poludragim kamenjem.

Da li ste znali da nakit nekada nije imao samo estetsku, već i statusnu ulogu – određivao je kom staležu osoba pripada, čime se bavi, koliko je bogata i moćna. Danas to ne može biti slučaj zato što postoje kopije originalnih skupocenih komada i svako može da se “okiti” i deluje skupo.

Reč dijamant potiče od grčke reči koja označava nepobedivost, jer je i dijamant zapravo kamen koji je neuništiv.

Dijamanti 1

Najčešći načini za rezanje dijamanata su: okruglo brilijantsko rezanje, postoji više vrsta okruglog brilijantskog rezanja kao: ovalni, jastuk, kruška, markiz, a tu je i srcoliko rezanje. Kada je u pitanju boja – prirodno obojeni dijamanti su mnogo cenjeniji, posebno ako imaju veći intenzitet boje, dok je kod bezbojnih potpuno suprotno. Čistoća dijamanata se određuje prema skali od FL – neverovatno čist do I3, što znači da golim okom mogu da se vide inkluzije u strukturi dijamanata. Kod najsavršenijih dijamanata inkluzija ne može da se vidi ni lupom koja uvećava 10 puta.

Dijamanti

Glavni faktor koji određuje cenu dragulja je njegova težina, jer je retkost naći krupniji komad dijamanta, dok su manji često nusproizvod kod rezanja dijamanata. Da li ste znali da samo 20 odsto prirodnih sirovih dijamanata mogu da se ugrade u nakit, a ostali se koriste u industrijske svrhe jer su loše čistoće ili imaju previše nedostataka.

Najveći proizvođač dijamanata na svetu po vrednosti je Bocvana, gde prosečna cena dijamanata iznosi oko 171 dolar za karat. Na drugom mestu je Rusija, a na trećem Kanada. Dalje na listi slede Južnoafrička Republika, Angola, Kongo, Zimbabve, Australija, Namibija.

Najskuplji dijamanti na svetu dobijaju se u Lesotuna jugu Afrike. Tamo je prosečna cena za karat preko 1.500 dolara.

I na kraju – dijamanti su zaista dobra investicija jer im vrednost nikada ne pada, ali samo ako su pravi, zato ih kupujte na proverenim mestima.

I još nešto – ne očajavajte ako je vaš verenički prsten bez dijamanta i ne mnogo vredan: istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da su partneri koji su potrošili više para na verenički prsten imali kraći brak.

Izvor mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.