Valjevska gimnazija u susret značajnom jubileju – Planovi sa dugoročnim efektom

Proslavljeno 148 godina postojanja Valjevske gimnazije. Do nove godine slede zanimljivi programi, među kojima posebnu pažnju privlači prezentacija rada dve maturantkinje o zagađenju vazduha u Valjevu nagrađenog prvom nagradom. U susret veku i po postojanja u planu dogradnja zgrade Gimnazije.

(Foto: Valjevska gimnazija)

Poput dostojanstvene stare dame Valjevska gimnazija već, ili tek, punih 148 godina krasi centralni deo grada, mirno svedočeći o vihorima proteklih vremena koja joj ne mogaše išta. Za sva ta leta, uporno insistiraše na vaspitanju i raskošnom znanju svojih učenika, jednako i profesora.

Ovogodišnja proslava 148 godina Valjevske gimnazije

Krajem prošlog meseca, tačnije svečanošću 29. novembra, priređeno je izuzetno posećeno književno veče jer pesnik Matija Bećković, već šestu godinu zaredom, svoj rođendan proslavlja u svojoj bivšoj školi, Valjevskoj gimnaziji. Tome su prethodili brojni raznovrsni programi, o čemu direktor Valjevske gimnazije, profesor Predrag Jevtić kaže da su uglavnom učenici, uz svoje profesore, bili nosioci programa.

“Imali smo brojne goste, kao što je novinar Aleksandar Gajšek, čijim predavanjem je počela ovogodišnja proslava. Zatim je promovisana knjiga “Neimari svetlosti” naše profesorke Anđelke Cvrkotić-Vidaković”, kaže direktor i posebno naglašava da su pripremljena dva zapažena pozorišna ostvarenja. “Naši učenici su predstavu “Profesionalac” odigrali na nemačkom jeziku, dok je “Šekspirijana” Dramskog studija Valjevske gimnazije veoma zapažena. Ocenjena je sjajnim kritikama i već smo dobili pozive iz škola iz drugih gradova da gostujemo kod njih”, direktor Jevtić ponosno hvali učenike Valjevske gimnazije.

Druga sedmica proslave 148. godišnjice počela je osveštavanjem Valjevske gimnazije. Episkop valjevski g. Milutin osveštao je školu uz prisustvo sveštenstva i brojnih gostiju koji su prisustvovali tom uzvišenom činu.

“Gimnazija je osveštana kada je građena, kada su rađeni temelji. Da li su kasnije prostorije osveštane – verovatno jesu, ali o tome nema pisanog traga. Mnogi se pitaju zašto je to bilo potrebno, ako je uspešno radila 147 godina, pa sada osveštavate? Ali, mi ne dovodimo jedno sa drugim u vezu. Zna se šta se ostvaruje činom osveštavanja”, kaže direktor. Nakon toga je priređen VI Festival nauke u organizaciji Đačkog parlamenta Valjevske gimnazije, čiji je predsednik učenica Jana Đurić, koja je bila glavni organizator i: “Sve pohvale đacima! Ovogodišnji Festival bio je najposećeniji. Puno škola je dolazilo sve to da pogleda. Obećao sam i učenicima i gostima da ćemo pokušati sledeće godine da to malo drugačije organizujemo, jer mi se čini da ima puno znatiželjnih, posebno đaka, koji bi rado učestvovali i posetili Festival nauke”, naglašava direktor Jevtić i dodaje: “Nakon toga, u sredu, Aktiv profesora engleskog jezika je sa učenicima priredio “Dan irske kulture”. I već tradicionalno, završnica proslave Dana Valjevske gimnazije bila je na rođendan našeg pesnika, Matije Bećkovića, koji je tom prilikom, prvi put u javnosti, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije, pročitao pesmu “O Valjevo, mesto moje drago” iz zbirke pesama “Sto portreta” u izdanju Večernjih novosti. Prema njegovim rečima – drago mu je da ga tako dočekaju u Gimnaziji, ali i za sve nas to je jedan svečan čin”, zaključuje Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.

Planovi sa dugoročnim pozitivnim efektom

Nakon proslave u Valjevskoj gimnaziji, školska godina, odnosno tromesečje, nastavljeno je uobičajenim tokom, hrleći prema zimskom raspustu. Međutim, tome će prethoditi nekolicina programa: bar još jedno izvođenje predstave Šekspirijana, potom koncert profesora muzičke kulture Marka Tomića i grupe njegovih učenika “Medenjaci” najavljuje direktor, naglašavajući da im je veoma važan i program iz domena ekologije.  

“Naše učenice, Ema Ulemek i Marija Đukić, sada maturantkinje prirodno-matematičkog, prošle godine osvojile su prvu nagradu na Smotri naučnih radova u Beogradu. Njihova tema bila je “Problem i rešavanje zagađenosti vazduha”. Tada su konkretno pripremile rad koji se odnosi na Valjevo. Deca ne kritikuju, već na veoma zanimljiv način nude rešenja ovog problema. Promocija njihovog rada biće održana 24. decembra, od 18 sati i 30 minuta, kod nas u Valjevskoj gimnaziji”, najavljuje direktor.

Nagrade za bibliotekarku i biblioteku

U protekloj godini, u konkurenciji biblioteka svih škola iz cele Srbije, vrednu nagradu, dobila je upravo biblioteka Valjevske gimnazije. Takođe, nagrađena je i bibliotekarka Slađana Marjanac. Povodom ovog uspeha, direktor Peđa Jevtić obrazlaže da je prošlog decembra završena adaptacija biblioteke kada je dobijen zaista savremen prostor.

“Istovremeno, u proteklih godinu dana baš je uloženo u sređivanje biblioteke i bogaćenje fonda knjiga, tako da je na konkursu Izdavačke kuće “Eduka”, u konkurenciji svih osnovnih i srednjih škola, naša biblioteka dobila prvu nagradu – za najkvalitetniju. Takođe, nagrađena je koleginica Slađana Marjanac. Dakle, nije stvar samo prostora, nego i knjiga i rada. U prilog toga je sagledavana izdavačka delatnost naše škole, koja je jedna od najbogatijih izdavačkih delatnosti škola iz Srbije”, kaže prvi čovek Valjevske gimnazije. 

Biblioteka Valjevske gimnazije (foto: Valjevska gimnazija)

Valjevska gimnazija godišnje, u proseku, priredi deset izdanja. Nekako neraskidivo, u ovim momentima treba se prisetiti da Izveštaj, odnosno Godišnjak Valjevske gimnazije, kao jedno od najdugotrajnijih izdanja predstavlja višestruku istorijsku vrednost. Pored ostalog, Izveštaj za školsku 1894-1895. godinu čuva informaciju da je učenik trećeg razreda bio Nikola Velimirović, kasnije vladika Nikolaj Velimirović, koji je 2003. godine kanonizovan u svetitelja SPC. U to vreme direktor Gimnazije u Valjevu bio je profesor matematike Petar J. Živković, prvi akademik među ovdašnjim profesorima. Međutim, u Valjevskoj gimnaziji planiraju dalje osavremenjavanje i poboljšavanje uslova rada biblioteke. 

“Za biblioteku tek treba da dobijemo jedan kvalitetan program koji će biti poklon našeg bivšeg učenika, jednog od najboljih učenika u istoriji naše škole, Boška Nikolića, koji je sada profesor na Elektrotehničkom fakultetu. Reč je o veoma skupom programu koji će on pokloniti svojoj bivšoj školi. Zahvaljujući tome, biblioteka Valjevske gimnazije biće umrežena sa svim bibliotekama, kao i sa brojnim institucijama, kao npr. kabinetom predsednika država itd.”, naglasio je direktor Predrag Jevtić.

 

Planirana dogradnja školskog zdanja

Prema rečima direktora trenutno je aktuelna priča o dogradnji zgrade Valjevske gimnazije i u toku su poslednji pregovori pred raspisivanje tendera za izradu projektnog plana.

“Dobili smo sve potrebne dozvole za dogradnju iza škole, odnosno u pravcu “Đačke česme”. Ima nekoliko varijanti u planu. Još uvek tragamo za najboljim rešenjem da bi se sve to uklopilo i u dato okruženje i da pronađemo idealno rešenje”, naglašava Jevtić i dodaje da je u planu fiskulturna sala veličine košarkaškog, ili rukometnog terena, da bi na spratu bile učionice.

Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije (foto: Valjevska gimnazija)

 
“Mi se nadamo da bi sve to moglo da se isprojektuje. Staru fiskulturnu salu bismo rekonstruisali ili u više učionica, ili da dobijemo jedan višenamenski prostor, kao amfiteatar ili malu pozorišnu salu sa binom. To nije neka novost, toga već ima u školama po Srbiji. Sada vagamo. Puno razloga ima i za jednu i za drugu varijantu, ali činjenica je da sredstva postoje. neophodno je oko tri miliona evra. Prijatelji Valjevske gimnazije imaju nameru da određena sredstva preusmere prema našoj školi, tako da ćemo ih upotrebiti na najbolji način. A, to je sve u susret 150. godišnjici Valjevske gimnazije”, kaže Jevtić, pri tome naznačivši da je takođe plan da jednog dana ova valjevska srednja škola postane jednosmenska gimnazija. “To jeste veoma ambiciozno, ali tome težimo”, ističe Predrag Jevtić.

Deluje da nesaglediv elan nastavlja niz novih uspeha u Valjevskoj gimnaziji. Tokom sedmice u planu je sednica na kojoj treba da bude potvrđeno da će Planom upisa za narednu školsku 2019/2020. godinu biti otvoreno novo informatičko odeljenje, novi smer za upis 20 učenika. Zahvaljujući bivšem učeniku Dušanu Jokiću od Kompanije Comtrade dobijena je donacija od 15 računara, vrednosti oko 800 hiljada dinara, neophodnih za nastavu za opremanje novog, savremenog kabineta gde će nastava stručnih predmeta biti održavana u manjim grupama. Prema direktorovim rečima najvažnije je redovno održavanje nastave, kao i dodatna nastava koja iziskuje dodatnu energiju, jer je sve to na veoma visokom nivou u Valjevskoj gimnaziji. “Ipak, čini se, da uvek ima prostora za nove sadržaje, jer naši đaci traže mnogo i samo treba da im odgovorimo na njihove zahteve”, rezimira direktor Peđa Jevtić.

Gimnazijalci zaista traže mnogo znanja. Očigledno višestrukim kvalitetom uzvraćaju. Uveliko traju pripreme za brojna takmičenja. Recimo da je maturantkinja Nina Matić bila u najužoj konkurenciji i već je boravila na pripremama u Firenci, gde je zauzela četvrtu poziciju, prilikom selekcije za tročlani tim koji će učestvovati na Matematičkoj ženskoj olimpijadi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.