Najnovije vesti

VALJEVSKI GIMNAZIJALCI POBRALI DRŽAVNE NAGRADE

Sumirajući ostvarene rezultate u nastavnoj 2020/21. godini u Valjevskoj gimnaziji mogu biti izuzetno zadovoljni nagradama koje su osvojili učenici. Zbog epidemiološke situacije, bilo je neizvesno da li će takmičenja uopšte biti priređena. Ipak, održana su tokom prethodnih par vikenda, tako da su pojedini učenici, dan za danom, rešavali testove iz različitih predmeta. Trud se isplatio. U Valjevsku gimnaziju je stiglo 20 nagrada sa takmičenja državnog nivoa.


Direktor Valjevske gimnazije, profesor matematike, Predrag Jevtić, uz reči zahvalnosti i pohvale upućene kolegama i učenicima, posebno naglašava da je decenijska praksa da podstiču najbolje.

“Zadovoljstvo mi je da se još jednom zahvalim našem kolektivu, profesorima i učenicima koji reprezuntuju Valjevsku gimnaziju i naš grad na takmičenjima najvišeg ranga. U vremenu kada je teško naći motiv za svakodnevni život, naši profesori i učenici nalaze motiv za izuzetne rezultate”.

10 UČENIKA NAGRAĐENIH IZ SRPSKOG

U ime aktiva profesora srpskog jezika i književnosti, prof. dr Vera Vaš ističe da su učenici Valjevske gimnazije na različitim takmičenjima republičkog, odnosno najvišeg nivoa osvojili 10 nagrada. Odnosno, na Državnom takmičenju iz srpskog jezika učenice odeljenja III 3, Teodora Marković osvojila je treće mesto i Jelena Milićević peto, sa mentorom,  profesorkom dr Verom Vaš, koja je podsetila da su se đaci pripremali u znatno otežanim uslovima, ali da su svi dobili punu podršku profesora i direktora Valjevske gimnazije.

“Želim da izrazim zadovoljstvo zbog 10 osvojenih državnih nagrada, s obzirom da su takmičenja održana u kakvim – takvim uslovima i da su na takmičenja odlazili samo učenici završnih razreda, odnosno trećeg i četvrtog gimnazije i osmog razreda osnovne. Ovaj uspeh i ovaj broj nagrada je impozantan”.

Na osnovu dostupnih podataka, učenici trećeg razreda Valjevske gimnazije osvojili su najviše nagrada.

Na nedavno održanoj 52. Smotri recitatora Srbije “Pesniče naroda mog”, treću nagradu osvojila je Nikolina Ružičić, učenica III 7, koju je za takmičenje pripremala profesorka Vida Nikić. Praktično, postala je tradicija da recitatori Valjevske gimnazije bivaju visoko plasirani. Od 2002. su osvojili 20 nagrada, a ovogodišnja nagrada samo je potvrda da recitatorska sekcija nastavlja uspešno da radi.

Na Državnom takmičenju iz književnosti blistale su bronzanim odličjem učenice trećeg razreda, Jana Vidić, Aleksandra Mitrović i Dušica Ljubičić, pod mentorstvom profesorki, Vide Nikić i mr Milene Milisavljević.

Marija Bojanić III 4, osvaja prvu nagradu na 19. Literarnom konkursu “Vukovo zvono” u Loznici, za kratku priču “Crna ptica” u kategoriji srednjoškolaca. Njen profesor je Milan Popović.

Tradicionalno, na dan rođenja naše velike pesnikinje, 16. maja održano je finale 29. Poetskog konkursa “Desanka Maksimović” i pobednik ovogodišnjeg konkursa je Konstantin Filipović, učenik III 5 Valjevske gimnazije, čiji je profesor dr Vera Vaš.

Treće mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture osvojila je učenica osmog razreda Valjevske gimnazije, Mina Simić, koju je za takmičenje pripremala profesorka Sandra Sofronić. Inače, pored toga, Mina je učestvovala i na Smotri recitatora, a nadmetala se i u fizici, informatici i matematici.

TRI NAGRADE ZA MATURANTE

Državno takmičenje iz stranih jezika održano je krajem maja u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Izuzetan uspeh postigle su učenice bilingvalnog odeljenja IV 5, Andrijana Ivanović, drugo mesto iz nemačkog i Milica Lukić, takođe osvajanjem drugog mesta u specijalnoj kategoriji iz francuskog jezika, koje su se za takmičenje pripremale sa profesorkom nemačkog, Ivanom Veselinović i Biljana Marinković, profesorkom francuskog.

“Pohvalila bih učenike radi ostvarenog rzultata jer takmičenje iz stranih jezika je specifično, organizuju ga samo za učenike četvrtog razreda, a to podrazumeva da je trebalo da osvoje mnogo veći broj poena da bi se uopšte plasirale na republičko takmičenje. Ponos nam je da imamo ovakve đake sa kojima je uvek lepo raditi” – naglašava profesorka Marinković, dok su Milica i Andrijana zahvalile svojim profesorkama na pomoći koju su im pružile tokom priprema, istovremeno primetivši da su njihove nagrade rezultat kontinuiranog rada tokom četiri godine školovanja u Valjevskoj gimnaziji.

Na Državnom takmičenju iz engleskog jezika učestvovao je i Petar Jovanović IV 3, pod mentorstvom profesora Aleksandar Sabotkovski. Međutim, prethodnog vikenda, na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, održanoj na Geografskom fakultetu u Beogradu, Petar je osvojio drugu nagradu.

“Pripreme nisu predstavljale veliki problem jer sam tom takmičenju  možda pristupio malo ležernije i nisam se previše pripremao jer u četvrtom razredu nisam imao taj predmet i osvojio sam drugo mesto. Drago mi je da sam postigao taj uspeh, ali bih voleo da upišem Biološki fakultet. Svakako, geografiju volim i čini mi se da je ta nauka, u današnje vreme, često zapostavljena, a tiče se i zaštite životne sredine i geopolitike”.

Njegov mentor, profesorka geografije, Bojana Kojić naglašava da je Petar na Državnom takmičenju iz geografije učestvovao tokom celokupnog školovanja u Valjevskoj gimnaziji i da je svake godine postizao zapažene rezultate.

“U ovakvim uslovima Petar Jovanović je osvojio drugu nagradu i ovo je njegova četvrta godina da se takmiči. Svake godine je osvajao neku nagradu, i ovo je izuzetan uspeh s obzirom da je maturant i da nema geografiju u četvrtoj godini”.

NAGRADE IZ PRIRODNIH NAUKA

Učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije i ove godine su bili odlični na takmičenjima. Mihailo Lekić iz I 1 osvojio je drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike, čime se plasirao na Srpsku matematičku olimpijadu, pripremajući se sa profesorima Marijanom Stafenović i Veljkom Ćirovićem.

Profesorka u Valjevskoj gimnaziji, Marija Siriški je, u ime aktiva profesora fizike, pohvalila učenike zbog rezultata ostvarenih na takmičenjima.

“Pre svega želim da pohvalim sve učenike koji su ove godine radili izvanrednom sngom, a Lazar Lazarević, učenik I 1 specijalizovanog matematičkog odeljenja, ove godine se takmičio iz fizike, hemije, informatike i matematike i na Republičkom takmičenju iz fizike osvojio je treću nagradu, a na Republičkom iz hemije, sa profesorkom Slavicom Milić, osvojio je drugu nagradu”.

Takođe, na Državnom takmičenju iz fizike, treću nagradu osvojila je i Sofija Nenadović I 1, a pohvalu Janko Đurić IV 1, učenikci profesora, Marije Siriški i Ljubomira Džigurskog.

Nakon nekoliko godina pauze, hemičari Valjevske gimnazije ponovo ostvaruju izuzetne rezultate. Na Državnom takmičenju za učenike srednjih škola održanom na Hemijskom fakultetu u Beogradu, pored Lazara, učestvovao je i Nemanja Savić IV 3 koji se plasirao na 13. mesto, pod mentorstvom profesorke Marijane Mitrović.

Lazar Lazarević, učenik I 1 specijalizovanog matematičkog odeljenja, upisao se u sedmi razred u Valjevsku gimaziju jer, kako kaže, uvek je voleo fiziku i hemiju.

“Iz fizike sam osvojio treću nagradu i u sedmom razredu, a prošle godine nije bilo takmičenja. Buduće zanimanje još uvek ne mogu da definišem, ali je negde između fizike i hemije. Kod tih nauka me privlači to što mogu da vidim njihovu primenu u stvarnom životu. Nisu mi lakše od matematike, ali su mi zanimljivije”.

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije, na osnovu važećih normativa, učenik školske 2020/21. godine je upravo Lazar Lazarević iz I 1, specijalizovanog matematičkog odeljenja, jer se sa četiri republička takmičenja vratio sa dve nagrade.   

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.