Valjevski Lokalni front: Stručni tim za smanjenje aerozagađenja “novi uzbunjivač”

Okupljanjem na štandu na Gradskom trgu pre dva dana, kojim su obeležili 2 meseca od hapšenja radnika “Krušika” Aleksandra Obradovića, aktivisti valjevskog Lokalnog fronta su pored glavne teme vezane za aktuelnu aferu “Krušik” govorili i o aerozagađenju. O aerozagađenju, problemu u kojem je opet glavni akter “Krušik”. Naime, “frontovci” su Stručni tim za smanjenje aerozagađenja pohvalili kao “novog uzbunjivača” zbog toga što je energo-blok HK “Krušik” naveo kao najveći identifikovani zagađivač valjevskog vazduha, ali i ukazali da “Krušik” nije dostavio podatke za Lokalni registar izvora zagađivanja, iako to nalažu zakonski propisi.

“Stručni tim je načinio jedan hrabar korak i stoga ih moramo pohvaliti kao uzbunjivače. Radna grupa tima za pripremu i realizaciju projekta toplifikacije, 14. marta ove godine, navela je da je najveći identifikovani zagađivač valjevskog vazduha energo-blok HK “Krušik”. Ovo postrojenje, rekli su, koristi lignit niskog kvaliteta i u okolinu emituje ogromne količine štetnih materija. Nedavno je u listu “Napred” to još jednom potvrdio uzbunjivač koji je i predsednik Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja. Šta više, naveo je da “Krušik” dnevno troši 50 do 70 tona lignita najnižeg kvaliteta sa površinskih kopova “Kolubare”. Nadamo se samo da nove valjevske uzbunjivače niko neće smestiti u kućni pritvor”, rekao je aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović.

Prema njegovim rečima, Stručni tim za smanjenje aerozagađenja jeste doneo nekoliko ozbiljnih preporuka, ali nije uspeo ono najvažnije, a to je da odbornike Skupštine ubedi da je čak i za prve korake na putu rešavanja problema neophodan i neki novac u budžetu. Tako će se i ove godine, kako je rekao, udeo sredstava uloženih u kvalitet valjevskog vazduha meriti tek promilima ukupnih budžetskih rashoda.

“Od kada je formiran 27. februara ove godine, Stručni tim zadužen da smanji aerozagađenje na teritoriji Grada Valjeva nije učinio mnogo. Nije ni mogao mnogo, jer za ozbiljna rešenja potreban je ozbiljan novac koji ovaj grad više nema”, istakao je Željko Trifunović.

Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta VA

Vera Marković, takođe aktivistkinja Lokalnog fronta kazala je da prema poslednjem Registru zagađivača za Grad Valjevo, koji je objavljen u aprilu ove godine, u poglavlju 5 na listi zagađivača “Krušika” nema.

“Zašto je to tako proverićemo ako ikada dobijemo nama, za sada nedostupna akta “Krušika”, u kojima se govori o poslovnoj tajni. U međuvremenu, čitamo izveštaj o poslovanju “Krušika” u 2018. godini. Jedno poglavlje ovog izveštaja nosi naziv “Informacije o ulaganjima u zaštitu životne sredine i bezbednost i zdravlje na radu”. Prva rečenica glasi: – HK “Krušik” posebnu pažnju posvećuje bezbednosti i zdravlju na radu i zaštiti životne sredine, oblasti koja pored neposrednog uticaja na poslovanje ima i daleko veći – društveni značaj. Konkretnije, dalje se kaže: – Kada je u pitanju zaštita životne sredine sprovođenje propisa iz ove oblasti odvija se u skladu sa finansijskim mogućnostima kompanije. Nigde se ne pominje energo-blok, ne pominje se lignit, ne pominje se  zagađivanje vazduha. Ono što posebno zabrinjava jeste izjava da se propisi sprovode u skladu sa finansijskim mogućnostima kompanije. Da li ovo možda znači da “Krušik” sprovodi samo one propise za koje se nađe sredstava u finansijama kompanije. Ako je rukovodstvo “Krušika” svesno problema koje stvara emisija štetnih materija, kako nam tvrde naši uzbunjivači iz Stručnog tima, zašto nije ranije započelo da ovaj problem rešava? Ili će razlog ponovo biti što takvi poduhvati “regionalnog lidera u odbrambenoj industriji” nisu u skladu sa finansijskim mogućnostima”, pita Vera Marković.

Ona je na kraju svog obrađanja postavila još niz pitanja: Da li neko od službenika koji sede u Karađorđevoj 64 učestvuje u radu skupštine akcionara? Da li neko sme da prenese rukovodstvu “Krušika” podatke o broju Valjevki i Valjevaca bolesnih i pomrlih i zbog toga što kompanija nije sprovodila propise iz zakona o zaštiti životne sredine? Šta je sve moglo, po pitanju valjevskog vazduha, da se učini novcem koji je završio u privatnim džepovima?

 


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.