Valjevski Narodni muzej domaćin dinastiji Obrenović

U valjevskom Narodnom muzeju povodom Dana državnosti svečano je otvorena izložba pod nazivom “Obrenovići i njihovo doba”. Postavka posvećena dinastiji koja je postavila temelje srpske državnosti upriličena je u saradnji Narodnog muzeja iz Aranđelovca i Muzeja rudničko-takovskog kraja. Autori izložbe, koja će pred valjevskom publikom biti do 5. marta, su viši kustosi i istoričari Zorica Petrović iz Narodnog muzeja Aranđelovac i Aleksandar Marušić iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Sa otvaranja izložbe “Obrenovići i njihovo doba” u Narodnom muzeju Valjevo / Foto: Borka Marković

Izložba kroz mnogobrojne predmete, dokumenta, fotografije i umetnička dela, predstavlja članove najmlađe novovekovne srpske dinastije koja je vladala 7 decenija, od kneza Miloša zaključno sa kraljem Aleksandrom i kraljicom Dragom. Dinastija Obrenovića, koja je Srbiji podarila 5 vladara, dala je nesumnjiv doprinos civilizacijskom razvoju novovekovne srpske države, istaknuto je na svečanom otvaranju izložbe.

“Kao i svake godine već tradicionalno Narodni muzej Valjevo učestvuje u obeležavanju velikog državnog i verskog praznika Sretenja i za tu priliku otvaramo izložbu “Obrenovići i njihovo doba”. Autori ove izložbe su viši kustosi i istoričari Zorica Petrović iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu i Aleksandar Marušić iz Muzeja rudničko-takovskog kraja. Zašto dinastija Obrenović? Zato što su upravo njeni istaknuti predstavnici utrli put i napravili prve korake ka stvaranju Srpske državnosti”, kazala je Marina Ćirović, kustos istoričar Narodnog muzeja Valjevo.

“Mi smo kroz zbirke aranđelovačkog Narodnog muzeja i Muzeja u Gornjem Milanovcu sve ono što je vezano za porodicu Obrenović pokušali da ovom izložbom i kombinaciju ilustrativnog i dokumentarnog materijala prikažemo sva ona dostignuća koja se tiči same porodice Obrenović. To počinje još od Prvog srpskog ustanka, kroz ulogu vojvode Milana Obrenovića i mladog vojvode Miloša Teodorovića/Obrenovića u Karađorđevo doba, tu je i onaj sudbonosni prelaz od 1813. do 1815. kada Miloš ostaje u Srbiji i kada se posle Sabora u Takovu na Cveti 1815. stavlja na čelo ustanka, a kasnije, ispostaviće se, biće rodanačelnik najmlađe vladarske novovekovne kuće Obrenović”, rekao je Aleksandar Marušić, viši kustos istoričar Muzeja rudničko-takovskog kraja i jedan od autora izložbe.

Valjevska publika na jednom mestu ima priliku da vidi izložene artefakte od samih početaka porodice Obrenović, koja je potekla iz male seoske kuće u Crniću, pa sve do značajnih arhitektonskih poduhvata koji su pravljeni u obrenovićevskoj Srbiji u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Istorijski podaci o predstavnicima dinastije Obrenović i o dešavanjima koja su obeležila doba u kojem su živeli i vladali predstavljeni su na informativnim panoima i kroz ilustrativni materijal, a pored toga izožbu upotpunjuju brojni predmeti, spisi, fotografije, umetnička dela, među kojima se može videti  ostatak originalnog takovskog hrasta, svećnjak iz stana u Beču kneza Mihaila i kneginje Julije, kolekcija od 20 primeraka kovanog novca s kraja 19 veka, kao i drugi zanimljivi artefakti.

Izložba “Obrenovići i njihovo doba” biće otvorena u Narodnom muzeju u Valjevu do 5. marta.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.