Valjevski Vodovod u korak sa savremenim tehnologijama

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže u Barskoj ulici u Gracu i to savremenom metodom horizontalnog usmerenog bušenja (HDD), koje je na licu mesta prezentovala firma Nebons iz Novog Sada u saradnji sa JKP “Vodovod Valjevo”. Zahvaljujući valjevskom Vodovodu naš grad je među prvima u Srbiji u kojem se radi rekonstrukcija neke ulice ovom veoma brzom i isplativom metodom, koja se u Americi primenjuje od polovine 70-tih godina, a u Rusiji od pre petnaestak godina.  Vrednost radova rekonstrukcije vodovodne mreže u Barskoj ulici je 1.7 miliona dinara.

Pilot bušenje izvedeno je u Barskoj ulici koja je dugačka 280 metara i koja je u redovnom planu rekonstrukcije u ovoj godini. Vodovodne cevi u ovoj ulici su zbog starosti dotrajale i bilo je neophodno promeniti ih, tako da je ova uska ulica bila idealna za prezentaciju tehnologije horizontalnog usmerenog bušenja. Brojne su prednosti ove metode, a prva je svakako što nema raskopavanja ulica, što utiče na brzinu izvođenja radova i naravno smanjenje troškova za 40 do 60 procenata. 

“Ranije se bušilo ispod puteva i pruga, a sada ne mora cela ulica da se raskopava, nego se u segmentima po 100 ili 200 metara buši i bez kopanja se uvlači cev za vodovod, kanalizaciju, struju ili bilo šta drugo od komunikacija. Posle nekoliko izvedenih poslova u Srbiji, metoda je prihvaćena, jer se pokazalo da su prednosti ove tehnologije ušteda u novcu, vremenu i resursima”, kaže Zoran Bojović iz novosadske firme Nebons, koja izvodi prezentaciju ove vrste bušenja u Barskoj ulici.

Pojašnjavajući samu metodu, Bojović kaže da se na 100 metara kopaju dve, a na 200  metara tri jame i da ako sve bude išlo po planu da će radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Barskoj ulici ukupno trajati samo dva dana.

“Pilot bušenje bilo je 100 metara, imamo ulaznu i izlaznu jamu. U glavi koja buši ima sonda koja šalje signal na površinu. Bušenje se sve vreme prati i svakog momenta znamo dubunu i pravac. Pravac koji je zadat projektom se ne može promašiti. Ne mogu da se pokidaju instalacije ako znamo gde su, što je takođe značajno. Izlazimo gde nam je zadato, na dubinu koja je u projektu”, precizira sam način horizontalnog usmerenog bušenja Zoran Bojović na primeru Barske ulice.

Ruslan Gončarov, direktor firme Nebons koja je zastupnik HDD bušenja za Srbiju, kaže da su njihove usluge koristili u Rusiji, u izgradnji mreže optičkih kablova, vodovoda, kanalizacije, elektro mreže i svega ostalog prilikom izgradnje objekata za olimpijadu u Sočiju.

“Tamo smo puno toga uradili za visokonaponske linije, u uskim ulicima. Povoljnost je što nema potrebe za kopanjem, ali i asfaltiranjem i drugim radovima za povratak raskopane površine u prvobitno stanje. Značajna je ušteda u vremenu i u  novcu. Ovakvi radovi su mogući i tamo gde ne mogu da se primene klasične metode”, kaže Gončarov. On ističe da se manje havarije dešavaju jedino ako neke komunikacije nisu ucrtane u projekat i da ovakva metoda jedino nije primenjiva za tolovode.

Đorđe Milanović, direktor valjvskog Vodovoda sa ponosom ističe da je Valjevo među prvim gradovima u Srbiji koje će rekonstruisati vodovodnu mrežu u ulici uz pomoć HDD metode. Zadovoljan je kako napreduju radovi i kako sve izgleda na terenu.

“Ova tehnologija nije značajna samo za Vodovod, već bi i druga javna komunalna preduzeća mogla da primene ovu metodu. Ono što bismo možda 7 dana praktično će biti gotovo u jednom danu, s tim što se automatski smanjuju troškovi iskopa i vraćanja površina u prvobitno stanje. Siguran sam da ćemo u narednom periodu napraviti dugoročnu saradnju kada je horizontalno usmereno bušenje u pitanju”, rekao je Milanović naglašavajući da je gruba računica pokazala da su troškovi bušenja HDD metodom 40% niži nego inače.

Od sredstava koja su valjevskom Vodovodu ove godine opredeljena iz budžeta Grada Valjeva, 39 miliona dinara sa PDV-om predviđeno je i za rekonstrukciju i za izgradnju. U ta sredstva ušla su i 3 miliona dinara koja su predviđena za rekonstrukciju i za održavanje seoskih vodovoda, kao i 5 miliona koliko je predviđeno za održavanje slivnika. JKP “Vodovod Valjevo” opredelio je još 50 miliona dinara sopstvenih sredstava kako bi, kako kaže direktor Milanović, mogao da se zadrži tempo koji su imali prethodne 2 godine, u nadi da će to uticati na smanjenje gubitaka u mreži, ali i na povećanje eikasnosti kada je vodosnabdevanje u pitanju.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.