Vaskršnji vašar u “Zvončiću”

Posetili smo juče Vaskršnji vašar u vrtiću “Zvončić” sa namerom da pazarimo lepe ukrase i figure koje su mališani iz ovog obdaništa zajedno sa svojim vaspitačima pravili za predstojeći najveći hriščanski praznik Uskrs.

Vaskršnji vašar u vrtiću “Zvončič” / Foto: Valjevska posla

U dvorištu “Zvončiča” zatičemo brojne štandove na kojima su izloženi korpice i saksije za jaja, razne uskršnje figure, zečevi, pilići i koke, obojena i ukrašena jaja od stiropora, venčići, čestitke, ramovi sa slike i druge dekoracije za Uskrs. Mališani nestrpljivo dočekuju goste vašara, svoje roditelje, bake i deke, jedva čekajući da im pokažu i pohvale se šta su sve to napravili tokom boravka u vrtiću protekle sedmice. Ali, da i od prodaje prikupe što više novca, koji stavljaju u specijalno ukrašene kutije. Mnogi posetici nisu uzimali kusur, tako da je prikupljeno dosta “velikih” i “malih” parica.

Od Milana Radovića, glavnog vaspitača u vrtiću “Zvončić” i koordintora vaspitno-obrazovnog rada u PU “Milica Nožica” saznajemo da će novac prikupljen na Vaskršnjem vašaru biti pametno uložen.

“Cilj organizovanja vašara je pre svega da se deca zabave, da se užive u uloge malih prodavaca, da se lepo zabave. Oni u svemu tome uživaju i jedva su čekali da pokažu produkte rada sa svojim vaspitačima i prodaju ih. Sredstva koja deca zarade od prodaje na vašaru uložićemo u didaktički materijal koji nam je neophodan, najverovatnije za kupovinu ozvučenja za priredbe”, pojašnjava Milan Radović i ističe da je vašar kao i prethodnih godina izuzetno posećen.

Prva predškolska grupa IJ “Pinokio” na Vaskršnjem vašaru u “Zvončiću” / Foto: Valjevska posla

Vaskršnji vašar u vrtiću “Zvončič” traje dva dana. Prvog dana učestvovalo je 6 grupa i jedna predškolska grupa iz vrtića “Pinokio.

“S obzirom na to da je ovo sada naš matični vrtić i da u IJ “Pinokio” imaju dve predškolske grupe naravno da smo se sa zadovoljstvom priključili Vaskršnjem saboru. “Pinokio” i “Anđeli čuvari” neguju taj humani odnos, bavimo se humanitarnim radom i deca su na to navikla. Izuzetno se svi radujemo svim akcijama i rado u njima i učestvujemo. Pravili smo razne ukrase za ovaj Vaskršnji sabor i želimo što više da prikupimo novca, kako bi se ta sredstva svakako za decu iskoristila”, kaže Vesna Lazić, predsednica Udruženja “Anđeli čuvari” i Kreativne radionice “Pinokio”.

Vaskršnji vašar je aktivnost koja pored prodajnog prvenstveno ima edukativni karakter, jer deca kroz rad sa svojim vaspitačima uče o Uskrsu kao najvećem hriščanskom prazniku. Novac koji “zarade” na vašaru od prodaje dolazi kao nagrada za uložen trud u izradi uskršnjih rukotvorina. U svemu tome mališanima su naravno najviše pomogli njihovi vaspitači, koji ističi da su ovakve aktivnosti, posebno praznične, dobar način da deca iskažu svoju kreativnost i da se kroz rad zabave.

“Ceo mesec april smo obrađivali teme vezano za predstojeći uskršnji praznik. Zadovoljni smo kako je ova naša mala manifestacija posećena, deca su srećna i zaista su radila sa zadovoljstvom. Pravili smo dekorativne zeke-vrteške, otiskivali smo zeke temperama, pravili smo uskršnja jaja od stiropora, šarali ih. Naravno, mi vaspitači iskrojimo onaj glavni deo, ali tu ima i njihovog rada. Što se tiče Srednje jaslene grupe, u radu je učestvovalo 15 beba. Svi su bili raspoloženi i zainteresovani za to što radimo”, priča nam vaspitačica Borka Đurašinović Ranković.

Srednja jaslena grupa obdaništa “Zvončič” / Foto: Valjevska posla

Roditelji jako vole ovakve aktivnosti i uvek izdvoje više vremena da dođu i obiđu sve štandove. Naravno i da pazare ukrase, posebno ono što su njihova deca pravila. Za roditelje dvoipogodišnje Irine, koja pohađa vrtić “Zvončić”, Vaskršni vašar je poseban dan. S obzirom na to da imaju još dvoje starije dece, koja su takođe išla u ovo obdanište, znaju koliko su vaspitači predani u radu sa mališanima i unapred se raduju što će imati priliku da vide neke nove ideje pretočene u rukotvorine.

“Svake godine se i vaspitači i deca maksimalno potrude da Vaskršnji vašar učine zanimljivim, ne samo zbog izlaganja na štandovima i same prodaje, već zbog druženja među decom i nas roditelja. Roditelji, bake i deke, budu dočekani kao pravi gosti, sa posluženjem i osveženjem. Deca su posebno srećna kada nas vide. Još kada je lep i sunčan dan, kao danas, dva sata dodatnog zajedničkog druženja i zabave baš ispune dan. Stvarno se kao porodica uvek radujemo ovom događaju”, kaže Ivana Beljić, majka male Irine koja je u Starijoj jaslenoj grupi u “Zvončiću”.

Irina Beljić (2,5) sa svojim roditeljima na Vaskršnjem vašaru u svom vrtiću / Foto: Valjevska posla

U sredu, 24. aprila, u 18 časova, u Centru za kulturu, Predškolska ustanova “Milica Nožica” realizuje projkat “U susret Vaskrsu”, u kojem će pored “Zvončiča” učestvovati i predškolske grupe ostalih vrtića – “Mihailo Stupar”, “Pčelica”, “Bambi”, “Naša radost”, Bubamara”, Hajdi”, Kolibri”, “Vidra” i “Pinokio”.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.