Večeras počinju Valjevski filmski susreti

Projekcijom filma  “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića večeras u 19 časova u Bisokopu 85 počinju peti po redu “Valjevski filmski susreti” u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM). Festival, koji se ove godine održava uz slogan “Poraslo dete” počinje trajaće sve do nedelje, 16. decembra, kada će u 21 sat filmom “Ederlesi rising” Lazara Bodrože pasti zavesa na ovogodišnje “Valjevske filmske susrete”. Gledaoci će imati priliku da pogledaju još i filmove “Izgrednici” Dejana Zečevića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Zlogonje” Raška Miljkovića i “Srbenka” Nebojše Slijepčevića. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, “Živeti znači boriti se” Bojane Đurić, “Dan oslobođenja” Mortena Travika i “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića.

U takmičarskom delu programu, koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi “Lijana” Ivana Đurovića, “Loop” Matije Gluščevića, “Zemlja 2.0” Igora Stanojevića, “Roze” Tamare Todorović, “Krila i stvari” Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, “Škrge” Nikole Zdravkovića, “Prioritet” Jovane Kovanović, “Ne vidiš da vidiš” i “Marlon” Milene Grujić, “Mogu sam” Nikole Polića, “Žetva” klasni film druge godine produkcije u režiji Aljoše Dakića i “Peloid” Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi “Untravel” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i “Norveška”autorke Katarine Janković. O ovogodišnjem dobitniku nagrade “Leman” odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić, glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović.

Program Festivala “Valjevski filmski susreti”

Pored nagrade “Leman” prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju, koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva a koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević, te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice: “Mali film”, namenjen osnovcima organizuje se u saradnji sa “Filmkulturom” i Radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.