Večeri arheološkog filma

U valjevskom Narodnom muzeju sutra počinju “Večeri arheološkog filma” i trajaće do 11. jula.  Na programu će svakog dana od 5. do 11. jula, u terminu od 20.15 časova,  biti projekcije filmova selektovanih sa 18. Međunarodne smotre arheološkog filma u organizacijia Narodnog muzeja Beograd. Predviđeno je da se projekcije održavaju na Tremu Narodnog muzeja, a u zavisnosti od loših vremenskih prilika, filmovi će se gledati u Galeriji muzeja ili Klubu muzeja.

PROGRAM:

Sreda, 5. jul                                                                                                                                                   „Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare”
Režija: Aleksandar Teodorović. Srbija 2016. Trajanje 25′
Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku reke Kolubare. Arheolozi već godima istražuju ovu oblast i došli su do neverovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.

„Dome, slatki trapezoidni dome”
Režija: Nenad Popović, Srbija 2015. Trajanje 38′
Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mesta gde je pre 8000 godina čovek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Kroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumevanju kuće Lepenskog vira.

Četvrtak, 6. jul
„Selinunte, grad između dve reke” (Selinunte, citta’ tra due fiumi)
Režija: Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta, Italija 2015. Trajanje 22′
Selinunte je bio starogrčki grad na Siciliji.Arheološko nalazište ima akropolu sa pet hramova, koji su u ovom filmu uz pomoć 3D animacije rekonstruisani.

„Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca” (I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi)
Režija: Maurizia Giusti Italija 2016. Trajanje 36′
Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejacana moru.Da li i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?

Petak, 7. jul
„Kirena, afrička Atina” (Cirene Atene d’Africa)
Režija: Giuseppe Drometari, Italija 2015. Trajanje 40′
Kirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Kirenauka koji se održao do današnjih dana.

Subota, 8. jul
„Stanica uspomena“ (Station erinnerung)
Režija: Miriam Steen, Nemačka 2015. Trajanje 23΄
Hans-FridrihVajsbah rođen je krajem tridesetih godina 20. veka u Nemačkoj, a vozovi ga zanimaju još od malih nogu. Njegovo rodno mesto uništeno je u ratu, ali je Frider ostao veran svojoj strasti. Vremenom je prikupio preko 1.000 predmeta, pa čak i pravu pravcatu lokomotivu, kako bi napravio živi muzej.

„Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja“ (Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Bronzano doba je bilo važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.

Nedelja, 9. jul
„Bronzano doba: zanati“ (Doba bronzová: remeslá)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, rogova, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala što je izazvalo velike promene u društvu.

„Bronzano doba: duhovni život i rituali“ (Doba bronzová: duchovný život a rituály)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Verski život je u bronzanom dobu obeležen složenim ceremonijama u koje su bili uključeni šamani. Koja je bila uloga šamana, kakvi su bili pogrebni običaji i obredi publika će imati priliku da sazna u ovom filmu.

Ponedeljak, 10. jul
„Tragom pljačkaša hramova“ (Die spur der tempelräuber)
Režija: Wolfgang Luck, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfganga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umetničkog dela. Autor pritom sledi trag svetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog sveta međunarodnog krijumčarenja umetničkih dela.

Utorak, 11. jul
„Krvavi plen“ (Blutige beute)
Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Trgovina antičkim umetničkim blagom koristise i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja, na šta ukazuju i izveštaji Interpola i FBI. Dokumentarni film u produkciji radio-televizije ARTE pod naslovom „Krvavi plen“ istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama korist i za finansiranje terorističkih organizacija.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.