Velika rokada u SPC: Nove vladike

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.

Coat_of_arms_of_Serbian_Orthodox_Church

Foto: sr.wikipedia.org

Vernici SPC moraće malo da “apdejtuju” gradivo iz poznavanja srpske crkve i njene organizacije. Novo zasedanje Svetog sinoda donelo je mnoge izmene na ovom polju, koje nije lako “ispratiti”.

U novi Sinod, u “crkvenu vladu”, izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, i to je lakši deo “obnavljanja gradiva”. Teže je sad popamtiti ko je gde “rotiran” od vladika.

Sabor je doneo odluku da i dosadašnji zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabro-bosanski.

Episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umesto Hrizostoma.

Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Do promena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergie iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u poslednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen posle devet dana zasedanja.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.