Veliki jubilej Valjevske gimnazije

Na današnji dan pre 150 godina osnovana je Valjevska gimnazija, tada pod nazivom Gimnazijska realka. Povodom Dana škole i velikog jubileja ove obrazovne institucije, profesorka Valjevske gimnazije dr Vera Vaš napisla je tekst koji objavljujemo u celosti. Redakcija Valjevska posla čestita značajan jubilej Valjevskoj gimnaziji, njenom sadašnjem kolektivu i đacima, kao i svim zaposlenima i svim gimnazijalcima koji su utkani u vek i po postojanja i rada našeg svetionika obrazovanja na ponos Valjevu i Valjevcima, ali i celoj Srbiji.

“Sigurno je da grupa vizionara, uglednih varošana okupljenih u “Klubu dvanaestorice” u Valjevu koje je tada brojalo oko 3500 stanovnika, nije ni slutila da će osnivanje i početak rada Gimnazijske realke, tog 23. novembra 1870. godine, biti istovremeno i početak jedne bogate i uspešne prosvetiteljske misije škole koja će opstajati i valjevskom građanstvu biti putokaz u sumornim vremenima nacionalnog stradanja, ali i u doba društvenih i socijalnih previranja. Škola je, valjda, zato i škola da uči, obrazuje, snaži i razvija kritički duh, vaspitava i traje nezavisno od ratova, bolesti, režima, ideologija i važećih političkih normi.

Nije lako jedan i po vek života i rada ove značajne obrazovne institucije rečju pretočiti na jednu i po stranu teksta… Još je teže nabrojati sve aktivnosti, uspehe, domete, nagrade, zadužbine i ostavštine koje istorija ove škole ponosno čuva i beleži… Najteže je, ipak, silovitu snagu mladalačkog, gimnazijskog duha, kasnije kreativno usmerenog u naučna, umetnička, sportska ili neka druga životna dostignuća rečju zauzdati i omeđiti u okvire jedne priče…

A priča je i velika, i dugačka, i značajna. Priča je puna ljudi i događaja, istorije, tradicije, ratova, junaka i bitaka, patnje i radosti, vere i ljubavi. Priča je puna znanja. Uvek je Gimnazija znala da razlikuje neophodno od manje važnog, istinsko od zablude, lucidno i jasno od zamršenog i mutnog, original od kopije… U svim vremenima, i voljnim i nevoljnim, prometejski duh je lebdeo njenim visokim hodnicima i svetlim učionicama. Vođen čovekoljubljem i istinom, taj neustrašivi duh je širio vidike i van svojih arhitektonski savršeno izvajanih zidova i fasade sa koje Dositej, Vuk i Ljuba Nenadović proročki poručuju da su znanje, jezik i kultura veliki izazovi, ali i neprocenjive vrednosti jednog naroda.

Priča Valjevske gimnazije je akademska, gorda i sa stilom, a ipak puna mladalačkog žara i smeha koji odzvanja talasima Kolubare. Priča koja traje 150 godina! Priča čije niti vek i po unazad ukrštaju njeni đaci i njeni profesori. Priča koju su pričale generacije pesnika, državnika, ratnika, naučnika, zanatlija i trgovaca, lekara, slikara, sveštenika, studenata… pričaju je i sadašnji literarci, dramci, recitatori, fizičari, matematičari, programeri, debateri, filolozi, muzičari, fotografi, hemičari, sportisti… a pričaće je i oni koji će doći posle nas, kojima će Valjevska gimnazija razmahnuti tek raširena krila, osnažiti i uzvisiti im let i izgraditi stav.

Valjevska gimnazija je danas savremeno opremljena, moderna, digitalizovana škola sa 30 odeljenja srednje i 2 odeljenja osnovne škole, sa 6 nastavnih smerova i preko 800 đaka. To je škola koja pored redovne nastave ima razgranatu mrežu vannastavnih aktivnosti, bogatu kulturnu, javnu i izdavačku delatnost. To je škola čiji učenici i nastavnici svake godine osvajaju po nekoliko desetina republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada iz raznih oblasti, škola koja sarađuje sa najznačajnijim obrazovnim, naučnim i kulturnim institucijama u Srbiji i nekim evropskim zemljama. Profesori Valjevske gimnazije su autori naučnih i istraživačkih radova, udžbenika i zbirki, autori i realizatori seminara ili priloga iz oblasti nastavne prakse, recenzenti i urednici književnih dela, zbornika i udžbenika.

Valjevska gimnazija je nosilac Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1970), dobitnik Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru (1995), kao i Ordena Svetog Save II stepena za dugogodišnji plodotvorni vaspitno-obrazovni rad (2008).

Priča Valjevske gimnazije je priča kojoj nema kraja. To je priča o večnom traganju za lepotom jer jedino lepotom se može pobediti konačnost ljudskog. To je priča o mudrosti da svaki gimnazijalac pronađe svoju zvezdu u galaksiji, da otkriva skriveno i sagradi nepostojeće. To je priča o hrabrosti da se spozna i sačuva lepota duše!

Valjevska gimnazija je dostojanstvo koje Valjevu i Valjevcima s pravom pripada!

 Dr Vera Vaš, profesor”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.