“VIVA”: Vode reka u Valjevu i na Divčibarama lošeg kvaliteta!

Vode u valjevskoj Kolubari, Kamenici na Divčibarama i Bukovskoj reci koja je pritoka Gradca, slabog su ekološkog kvaliteta. Voda Kolubare mikrobiloški je neispravna i potpuno je nepodobna za ljudsku upotrebu (V klasa) ispod mesta gde se izlivaju sadržaji Fabrike za prečišavanje otpadnih voda u Goriću. Kolubara je nešto boljeg kvaliteta (IV klasa) pre nego što se u nju uliju otpadne vode. Zbog prosustva feklanih bakterija reka Kamenica na Divčibarama ima slab ekološki status i zbog fizičke neispravnosti je takođe najslabije V klase. Bukovska reka je fizičko-hemijski neispravna, zbog čega spada u IV klasu po kvalitetu. Mrtvom rekom se zbog prekomernog zagađenja smatra reka Ljubostinja. To su rezultati analaze uzoraka vode uzetih iz navedenih reka prethodnih sedmica. Istraživanje kvaliteta površinskih voda u Valjevu u okviru projektu “Ko to tamo zagađuje?” sprovodi neformalna grupa “VIVA” (Vodene inspektorke Valjeva). Aktivistkinje grupe “VIVA” saopštile su podatke na konferenciji za medije ispod Berkove brane, kod “Europromove” prodavnice. Sa tog mesta uzeti su uzorci vode sa Gradca koji će takođe ići na analizu. Pomoć pri uzorkovanju vode pružile su učenice valjevske Medicinske škole.

VIVA-3

Uzorkovanje vode sa Gradca ispod Berkove brane / Foto: Valjevska posla

“Prvi uzorak vode iz Kolubare koji smo uzeli, pre ulivanja otpadnih voda iz Fabrike za prečišćavanje, pripada IV kategoriji. Radi se o vodi slabog ekološkog kvaliteta koja može da se koristi za snabdevanje vodom za piće, navodnjavanje i industrijsku upotrebu, ali samo uz primenu kombinacije metoda koagulacije, flokulacije, filtracije i dezinfekcije. Ulivanje otpadnih voda iz Fabrike za prečišćavanje voda menja kvalitet, klasu vode u Kolubari u V klasu, što odgovara lošem ekološkom statusu. To znači da ova voda ne može da se koristi ni u kakve svrhe. Može se izvesti zaključak da je stanje kvaliteta reke Kolubare nezadovoljavajuće. Vodeći uzrok neispravnosti reke Kolubare je mikrobiološka neispravnost”, precizirala je dipl. fizikohemičar Biljana Mladenović, jedna od pet Vodenih inspektorki Valjeva, naglasivšići da u vodama V klase nema ni biljnog ni životinjskog sveta, niti se voda može koristiti za ljudsku upotrebu u bilo koje svrhe.

Biljana-Mladenovic

Dipl. fizikohemičar Biljana Mladenović, aktivistkinja grupe “VIVA” / Foto: Valjevska posla

Biljana Mladenović je govorila i analizama uzoraka dve reke na Divčibarama – Kamenici i Bbukovskoj reci, koja je pritoka reke Gradac.

“Prvi uzorak uzet je iz reke Kamenice, nedaleko od ulivanja Čalačkog potoka. Rezultati pokazuju da voda iz ove rečice prema fizičko-hemijskim parametrima pripada vodama V klase, zbog povećanih vrednosti fosfata i BPK5, a prema mikrobiološkim pokazateljima IV kategoriji voda usled prisustva bakterija fekalnog porekla. Uzorak vode iiz Bukovske reke uzet je nedaleko od ulivanja Crne Reke i prema fizičko hemijskim pokazateljima pripada IV klasi. To znači da je slabog ekološkog statusa, prvenstveno zbog visoke koncentracije amonijaka. Prema mikrobiološkim pokazateljima pripada vodi II kategorije kvaliteta”, kazala je Biljana Mladenović.

Slavica-Pantic

Dipl. pravnik Slavica Pantić, vođa grupe “VIVA” / Foto: Valjevska posla

Aktivistkinja grupe “VIVA” dipl. pravnik Slavica Pantić, istakla je da valjevska javnost nema dovoljno informacija kakav je kvalitet pivršinskih voda u gradu, kao ni ko površinske vode zagađuje.

“Prema podacima kojima raspolažemo, nadležni organi ne sprovode kontrolu zagađivača, nema ni prekršajnih, ni krivičnih prijava protiv onih koji zagađuju naše vode. Ono što je najvažnije, ne postoji javna svest da postoji problem zagađenja površinskih voda i to je stvar koju mi želimo da promenimo našim akcijama. U ovom projektu pod nazivom ” Ko to tamo zagađuje?” zamislili smo da uzmemo 12 uzoraka na valjevskim i 2 na divčibarskim rekama i da rezultate tih uzoraka podelimo sa javnošću. Želimo da se pokrene debata o površinskim vodama, da se u javnoj svesti pojavi da taj problem treba rešavati i da je to nešto o čemu građani treba da znaju i u čijem rešavanju treba da učestvuju”, naglasila je Slavica Pantić.

VIVA-4

Foto: Valjevska posla

Slavica Pantić je dodatno pojasnila zašto su uzorci vode uzimani baš na Kemenici i Bukovskoj reci na Divčibarama.

“Divčibare su bile u fokusu javnosti kad je bio u toku postupak izmena Plana generalne regulacije “Divčibare”. Divčibarci su tada isticali da se kanalizacija izliva u reku Kamenicu, te da investitorski urbanizam urušava i prirodu i kvalitet voda. Što se tiče reka u Valjevu, građani su se obraćali nadležnima jer su primetili da je Ljubostinja pre nekoliko meseci menjala boje, od roze, preko plave, do ljubičaste. Pošto je od nadležnih stigao odgovor da je neko verovatno oprao kantu poludisperzije, posumnjalo se u ozbiljnost i kompetentnost nadležnih organa i inspekcija. Pored toga na zvaničnom sajtu grada Valjeva postoje izveštaji Zavoda za javno zdravlje Šabac, koji govore o tome kakav je kvalitet površinskih voda. Radi se za Jablanicu, Obnicu, Gradac, Kolubaru, Ljubostinju i Petničko jezero i po tom izveštaju se vidi da su naše vode četvrte ili pete kategorije što znači da njihova voda nije ni za kakvu upotrebu, odnosno da se ne može koristiti ni za bilo kakvo zalivanje, pranje. Ljuboatinja je reka bez ikakvog života u sebi.

VIVA-6

Foto: Valjevska posla

Neformalnu grupu “VIVA” čini pet Valjevki koje su stručnjaci u svojim oblastima: dipl. fizikohemičar Biljana Mladenović, sanitarno-ekološki inženjer Slađana Stanković,dipl. geolog Zorica Vuković, dipl. inženjer poljoprivrede Mirjana Đorđević i dipl. pravnica Slavica Pantić koja je i vođa grupe.

“VIVA” realizuje projekat “Ko to tamo zagađuje?” u okviru “Zelenog inkubatora”, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.