Vodovod ambiciozno i istim tempom i u 2019. godini

JKP “Vodovod Valjevo” jedino je javno preduzeće čiji je plan u 2018. godini ostvaren 120%, jer je pored sredstava predviđenih gradski budžetom za realizaciju svega isplaniranog uložilo i sopstvena sredstva (oko 30  miliona dinara) u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže. Osim toga, cilj valjevskog “Vodovoda” u 2018. godini bila je naplata 400 miliona dinara, ali je na kraju ta cifra nadmašena za 75 miliona. Prema rečima Đorđa Milanovića, direktora JKP “Vodovod Valjevo”, 2018. jedna je od najuspešnijih godina u poslednjoj dekadi poslovanja ovog preduzeća.

Đorđe Milanović, direktor JKP “Vodovod Valjevo”

“Rekonstruisano je i izgrađeno preko 20 kilometara vodovodne mreže, 5 gradskih crpnih stanici je rekonstruisano, 2 su nove izgrađene, završene je prva faza rekonstrukcije stare fabrike vode, nabavljen je elektrolizer za postrojenje za preradu vode na Divčibarama, čime je modernizovan sam proces prerade vode. Što se tiče postrojenja za preradu otpadnih voda u Grabovici, realizovano je 3 miliona dinara dobijenih iz Fonda za zaštitu životne sredine, nabavljena je nova oprema i na samom postrojenje su urađeni određeni građevinski radovi. Na vodovodnoj mreži ukupno je urađeno 230 priključaka, dok je na kanalizacionoj urađeno 14, ispitano je 32 kilometra vodovodne mreže. Do 1. decembra intervenisano je na 848 kvarova na gradskoj vodovodnoj mreži i 34 na kanalizacionoj, 17 kvarova je bilo na Divčibarama, na Kuklju čak 112, 91 kvar na Prskavcu i 3 kvara u Gornjoj Grabovici. Dosta je investirano u opremu, kupljena su dva kamiona, mini bager i valjak, kako bismo oštećene površine sami mogli da vraćamo u prvobitno stanje. Uz dodatno opremanje mislim da bi mogli da pariramo i nekim većim privatnim preduzećima”, ističe prvi čovek valjevskog “Vodovoda”.

Đorđe Milanović, direktor JKP “Vodovod Valjevo”

Milanović napominje da će biti teško ponoviti rezultat iz 2018. u ovoj novoj godini, za koju su planovi prilično ambiciozni. “Treba da nastavimo ovim tempom, kako bi “Vodovod Valjevo” nastavio da raste i da se razvija”, nagoveštava planove za 2019.

“Cilj u 2019. godini je nastavak intenzivne rekonstrukcije i izgradnje vodovodne mreže u samom centru grada. Pri rekonstrukciji u bilo kom delu grada otkrivamo nelegalne priključke, što rezultira smenjenju gubitaka u samoj mreži. Čeka nas intenzivnija zamena vodomera. Želimo da odradimo rezervoar na Cariću, kako bismo snabdeli vodom i Divlje brdo. Praktično smo došli do samog tog naselja sa cevovodom, gde je uz ućešće “Vodovoda” i tamošnjih meštana izgrađeno 4 kilometra mreže. Planiramo da mrežu proširimo i na Kotešicu i Bukovicu. Takođe, u planu je da se sredi mreža u samoj Kamenici, gde ćemo imati protok 20 litara u sekundi, zatim da uradimo projekte kako bismo u dogledno vreme mogli da širimo mrežu ka Osladiću, Oglađenovcu, Miličinici, Staparu i Beomuževiću”, precizira Milanović.

Prema njegovim rečima, Gradu je predložena druga faza projekta Valjevo-Brankovina, koja podrazumeva izgradnju potisnog cevovoda od Braće Veličković do Kličevca, za šta postoji građevinska dozvola. Rešeni su impovinsko-pravni odnosi za parcelu na kojoj bi trebalo da se uradi rezervoar na Divljem brdu, odakle bi dalje trebalo da se radi mreža ka Brankovini. Prema procenama, potrebno je još oko 80 miliona dinara sa sve rezervoarom da se završi taj projekat. Takođe, u planu za 2019. godinu je i izgradnja rezervoara na Međacima, kako bi se gradskom vodom snabdela sela Babina Luka i Dupljaj.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.