VRELO LETO I BRANA NA GRADCU

Gradac… dragulj Valjeva! Jedna od najčistijih reka u Evropi. Izvire ispod planine Povlen, pa nastavlja  svoju putanju do Kolubare u koju se uliva. O lepotama našeg Gradca može da se piše i piše… Čista  voda, pećine, vidra, pastrmka, rečni rak i bela kornjača samo su neke od zamimljivosti koje nam  Gradac nudi. Voda je hladna, ali u vrelim, letnjim danima je pravo osveženje.

Idući ka izvoru reke Gradac priroda je sve više divlja. Ali, kada nemate dovoljno vremena, a želite da  se rashladite, svakako ćete se opredeliti za najbliže kupalište. Ili možda, ipak ne!?  Prva brana na Gradcu, poznatija kao Berkova brana izgrađena je 80-tih godina prošlog veka. Projektovana je za zaustavljanje nanosa, ali i kao kupalište.

Poslednji put, brana je čišćena 2009. godine. Posle majskih poplava 2014. godine u jako je lošem  stanju. Ispunjena muljem i nanosom, granjem i otpadom više ne predstavlja mesto gde se može kupati. Bez obzira na to, ovog leta, mogo se naći po neki kupač, obično su to deca koja skaču sa mosta i skupljaju se tu radi druženja.
Iz Ekološkog društva “Gradac” javljaju da brana nije u zaštićenom području, da pripada gradskoj zoni i da oni kao društvo nemaju nikakvu informaciju o njenom čišćenju.
Brana je zapravo vlasništvo “Srbijavoda”, a grad Valjevo ima zakonsku obavezu njenog održavanja.


Početkom ove godine, načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, Zoran Trifunović,  najavio je čišćenje brane u julu. Novac je obezbeđen, ali brana još nije očišćena! Zašto brana još uvek nije očišćena? Čiji su interesi u pitanju? Da li bi se čišćenjem brane i većom  posetom kupača smanjio profit nekih drugih organizacija? Da li bi bila očišćena da smo mi, žitelji ovog  grada i ljubitelji Gradca, pisali neku peticiju? Ili smo svi jednostavno čekali i nadali se da će se ispuniti ono što je obećano?

Plivanje za Bogojavljenski krst u Valjevu tradicionalno se održava već osam godina na Berkovoj brani.  Ove godine, samo je osam takmičara plivalo za Časni krst. Tako su odlučili organizatori, iz  bezbednosnih razloga, zbog prevelike količine mulja u reci. A predhodnih godina, takmičilo se i preko  četrdeset.


Splav na brani godinama je mesto gde se ljudi okupljaju i druze. Mesto za opuštanje i osveženje. Usled ogromne kolicine vode, te 2014. godine, potonuo je. Sada je ruglo. Horor za oči. Stoji tako pune tri i po godine. I predstavlja opasnost, jer se neko može povrediti. Da li treba nešto loše da se dogodi da bi neko reagovao? Ko bi onda bio nadležan? Kakav bi utisak imao neki stranac, koji fasciniran  prirodom koju Gradac nudi, dodje i vidi na početku takav užas? Zašto ne čuvamo ono što nam je  priroda dala? Nemci i Holanđani i mnogi drugi bi sve dali da to mogu da imaju! I platili bi veliku sumu novca da provedu odmor na jednom takvom mestu.

Postavlja se pitanje da li bi uopšte trebalo da bude dozvoljeno kupanje na ovoj brani? Da li je voda zdrava? Javno preduzeće “Srbijavoda&” već je jednom, 2009. godine najstrože zabranilo kupanje u ovom delu Gradca zbog prevelikog mulja i bakteriološke neispravosti. 

Idealno vreme za čišćenae brane je jul, eventualno avgust, jer je vodostaj tada najniži. Leto sada prolazi i mi se moramo pomiriti sa time da brana ni ove godine neće biti očišćena. Videćemo šta će biti naredne.

J.Đ.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.