VREME KOJE SU IZJELI GUBARI: Kora hleba il´ kora drveta

Novembar, pod maskom sunčanih dana, uvukao se u svakodnevicu. U Boki se još kupaju u moru, pa nismo sigurni da li, mi kontinentalci, da spremamo drva za ogrev, ili će to pitanje biti rešeno s najviših, mada neviđenih istanci. Efikasno, kao niz drugih, bitnih za bitisanje jednog naroda. Da li je i to bitno, jer je samo jedan put jasan, a on vodi u nepovratno.

Razmišljaš na koje sve načine da smanjiš utrošak energije, čak se ne mičeš, a stižu te socijalni demoni, dok se, vrlo predano, predstavnici naroda u najvišim državnim institucijama dramatično gađaju fotokopijama indeksa, visokim prosečnim ocenama s faksa (državnih, ili popularnih) na taj način utvrđujući ko je pametniji. Pokušavaju da ubede široko pučanstvo da su baš oni zaslužni, imaju puno pravo da vladaju? Ko nije sposoban da radi – daj ga da uči, davno rek’o narod.

Istovremeno, statistički indeksi pokazuju da je septembarska plata – veća od avgustovske, da l’ si stvarno mogao da kupiš „kilo ’leba” više, tačnije veknu od 600 grama, najbolje znaš. Od avgusta do septembra išta nije poskupelo. Sa svojom prosečnom neto zaradom od 48.212 dinara, bez poreza i doprinosa, isplaćenom u septembru 2017. godine, odnosno bruto zaradom od 66.438 dinara, zdravo si se nahranio kuvanim klot kupusom. Oni koji se prejedaju svinjetine i kolača, pate od holesterola. Malo te zbunjuje, jer Mensa Srbija na osnovu testova koje obavlja tvrdi da najpametniji ljudi u Srbiji žive u Pančevu. Razmišljaš: „Da li je zbog vode plavog Dunava, ili Petrohemije?” I žvaćeš koru hleba od juče, dok te obasipaju vestima da je Švajcarska najbogatija, a prema pisanju „Ju es njuz end vorld riporta” Nemačka (Kako li je tetki u Nemačkoj?!!!) je pala na četvrto mesto po standardu, odma’ iza Kanade i Britanije. Možda zato mogu bezbrižno da se kostimiraju i daruju slatkiše, komšijskoj deci da kvare zubiće u sveopštoj pomahnitalosti komercijalizovanih praznoverja. Bio vernik, il’ neverni Toma, šta možeš kad je istraživanje pokazalo da su na dnu liste: Alžir, Iran i Srbija. Tešiš se: možda je slovna greška? Možda: „Alžir, Iran i Sirija?”

Valjevo

Zapravo, zašto bi o tome brinuo? Oni odlikaši u prestonici, koja to ikad nije bila, i dalje rangiraju prioritete i bave se najbitnijim tematikama tipa predlog o postavljanju slika predsednika države po službenim prostorijama u diplomatskim predstavništvima širom sveta i u vojnim objektima u Srbiji. Komšija, inače efikasno napredujući šef tamo neke inspekcije – ma domaći čovek sa Vulinove liste, iz Čačka rešio dilemu: obesio oba, da mu vise sa zida, sve u skladu sa tamošnjim koalicionim dogovorom. Verovatno mu oba i mila i draga, iako ga na sajtu Moravičkog upravnog okruga nisu naveli kao druga člana: niti Kolegijuma, niti šefa te neke Inspekcije rada. Za to vreme u Valjevu čekamo kakav će rod dati Badem…

Među raznim vestima, zatiče te oganj nade: ovdašnja Biblioteka pohvalila učenike srednje Tehničke škole iz Valjeva, jer su našli novčanik u kome je bilo novca (blago vlasniku), dokumenta i članska karta – biblioteke. Tinejdžeri ga predali bibliotekarima, a oni pronašli vlasnika. Još jedna potvrda da vredi čitati iako neke popularne starlet tvrde da nisu čitale lektiru, ali novine pišu „dokle dogurala” i „šta sve uspela”. Ona kaže: „Nije merilo koliko si knjiga pročitao u životu nego kako se snađeš”.  Što bi Đoka rek’o: „Niko kao Bane”!

Onaj oganj nade brzo zgasne. Brzo se spustilo novembarsko veče i ruke ti zebu. Sve si sigurniji da moraš sam kupiti drva za ogrev od onih svojih, a prosečnih, skoro 49 ’iljada. Ili, svetogrđem da se baviš, kjigu podložiš… U svetu pismenih žurnalista šarenih izdanja, ko bi ti smeo zameriti u održavanju nasušnog života. Ali, da li ćeš ga protkati obilaznicama, ili prečicama – to su samo tvoji izbori zbog kojih ti se i debelo crevo na može vezati kad te drug sretne na aerodromu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.